Sport
NOS

Sven Kramer en Ireen Wüst missen allroundtoernooi, snelle tijden Kok en De Jong

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Sven Kramer en Ireen Wüst missen allroundtoernooi, snelle tijden Kok en De Jong

Recordkampioenen Sven Kramer en Ireen Wüst mogen niet meedoen aan de EK Allround. De schaatsers vielen in Thialf tegen op respectievelijk de 1.500 en de 3.000 meter. Onder goede omstandigheden met een lage luchtdruk verbeterde Antoinette de Jong het baanrecord op de 3.000 meter.

Storm Bella was goed nieuws voor de schaatsers. Al bij de eerste afstand van de dag werd er hard gereden. De race van Femke Kok en Jutta Leerdam was tot de laatste meters spannend. Met een nieuw persoonlijk record van 37.08 kwam Kok dichtbij het Nederlands record. Door een snelle tweede race plaatste Suzanne Schulting zich als derde vrouw voor het WK Afstanden op de 500 meter.

Op de 1.500 meter liet Patrick Roest zijn vorm zien. Hij verzekerde zich met Thomas Krol en Kjeld Nuis van een startbewijs op de WK Afstanden. Allrounder Roest, die vorig seizoen bij de WK afstanden als tiende eindigde op de 1500 meter, was met 1.43,79 specialisten Krol (1.43,85) en Nuis (1.44,68) de baas.

Kramer zakte door het ijs met slechts een zeventiende tijd. Daarmee mist hij de EK Allround. De tickets zijn voor Roest, Marcel Bosker en Marwin Talsma.

Uiteindelijk toch baanrecord

Ook Wüst moet thuisblijven tijdens het EK-weekend. Ze werd slechts achtste op de 3.000 meter. Toen ze op het middenterrein zat te balen, bleek ze te kampen met een migraineaanval. Antoinette de Jong houdt een heel ander gevoel over aan haar race. Met 3.57,32 pakte ze het baanrecord af van Wüst. Irene Schouten werd tweede en plaatst zichzelf daarmee voor alle belangrijke wedstrijden in het resterende deel van het seizoen. Joy Beune mag naast De Jong en Schouten deelnemen aan de EK Allround.

Maandag is er nog een dag schaatsen in Thialf, met de 1.000 meter voor mannen en vrouwen, de 5.000 meter voor dames en de 10.000 meter voor mannen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie