Sport

'Regels Formule 1 onbegrijpelijk en oneerlijk'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Regels Formule 1 onbegrijpelijk en oneerlijk'

Nederland viert feest door het kampioenschap van Max Verstappen, maar in Engeland zijn fans van Lewis Hamilton witheet. De zevenvoudig wereldkampioen zou bestolen zijn, omdat Verstappen door het op de baan brengen van een safety car ineens een grote achterstand kon inhalen. "Ik snap dat wel", zegt AD-journalist Maarten Wijffels. "Voor een leek is het onbegrijpelijk."

Maarten Wijffels en Allard Kalff in Dit is de Dag

De winst van Verstappen deed Wijffels denken aan vroeger, toen hij buiten voetbalde. "Dan stond één van de teams met 7-1 voor en werd het donker, en dan zei je: vanaf nu winnende goal!" Degene die achter lag, kon dan alsnog winnen. "Verstappen lag achter, toen kwam er een crash, en toen was er nog maar één rondje en toen won Verstappen ineens…"

Voormalig autocoureur Allard Kalff snapt de boosheid van Hamilton wel, maar de Brit is vaak genoeg ook geholpen door de regels, vertelt hij. "Hamilton lag eerder dit seizoen in de vangrail en toen kwam er ineens een rode vlag. Toen kon hij zijn auto repareren en werd hij ineens tweede. Ja, zo zijn nou eenmaal de regels."

Kalff vindt dat het nu ook wel anders had gekund: "In Bakoe deden kreeg Verstappen een klapband, toen kwam er een rode vlag en deden ze nog vier beslissende rondjes. Dat had nu ook wel gekund."

Cruijff

Wijffels vindt het moeilijk om Verstappen op hetzelfde uitzonderlijke niveau te plaatsen van sportlegendes als Pele of Johan Cruijff. "Hoeveel is nou de persoon, en hoeveel is nou de auto?" vraagt hij zich af. Kalff vindt materiaal echter altijd deel van de sport: "Eddy Merckx had de Tour de France ook niet gewonnen op een bakkersfiets…"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie