Sport
NOS

Dit zijn de nominaties voor het NOS | NOC*NSF Sportgala

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de nominaties voor het NOS | NOC*NSF Sportgala

De vakjury is eruit, de keuzes voor de nominaties voor het NOS | NOC*NSF Sportgala zijn gemaakt. Van de lijst met voorgeselecteerde atleten zijn in de categorieën Sportman en Sportvrouw van het Jaar drie namen overgebleven.

Compilatie genomineerden sportgala.mp3

Op woensdag 18 december worden in de AFAS Live in Amsterdam de winnaars gekozen. Die avond mogen alle in de zaal aanwezige sporters en coaches hun stem uitbrengen. Die score van de zaal telt voor 50 procent mee, de andere 50 procent wordt bepaald door de vakjury.

Sportmannen

Virgil van Dijk - Europees voetballer van het jaar - pakte met Liverpool de Champions League en haalde met Oranje het EK. Wielrenner Mathieu van der Poel won de Amstel Gold Race, de WK en EK veldrijden en de EK mountainbike. Max Verstappen won drie Formule 1-races en werd derde in het WK-klassement.

Sportvrouwen

Sifan Hassan was de ster van het WK atletiek met wereldtitels op de 10.000 en 1.500 meter, een niet eerder vertoonde dubbelslag. Shorttrackster Suzanne Schulting (Sportvrouw van 2018) werd wereldkampioene allround en op de 1.000 meter. Ook greep ze drie Europese titels. Wielrenster Annemiek van Vleuten werd wereldkampioene op de weg en won de Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en de Strade Bianchi.

Andere categorieën

Bij de nominaties voor de eretitel Sportploeg van het Jaar zitten twee voetbalteams: Ajax en de Oranjevrouwen. Ajax werd kampioen en haalde de halve finales van de Champions League en de Oranjevrouwen reikten tot de WK-finale. De andere genomineerden zijn de roeiers van de dubbelvier (Koen Metsemakers, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersman en Tone Wieten die Europees en wereldkampioen werden) en de baanwielrenners van de teamsprint (Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen grepen de Europese en wereldtitel).

Drie van de vier trainers van de genomineerde ploegen maken kans om gekozen te worden tot Coach van het Jaar: Hugo Haak (bondscoach baansprinters), Erik ten Hag (coach Ajax) en Sarina Wiegman (bondscoach Oranjevoetbalsters). Haak coachte zijn renners afgelopen jaar naar achttien medailles, waaronder diverse wereldtitels. Ten Hag is de architect van het succesvolle Ajax en Wiegman heeft de Oranjevrouwen naar de wereldtop geleid.

Voor de titel Paralympische Sporter van het Jaar zijn genomineerd tennisster Diede de Groot (winst Australian Open, Roland Garros en US Open), zitskiër Jeroen Kampschreur (wereldtitel reuzenslalom, slalom, supercombinatie, Super G en afdaling) en wielrenner/triatleet Jetze Plat (wereldkampioen op de weg, tijdrijden en paratriatlon).

De vakjury keek bij al zijn keuzes naar hoe moeilijk het was voor de sporter om het verschil te maken, naar de mondialiteit van de sport, of het om een bij- of hoofdnummer gaat, wat de impact was op het Nederlandse publiek en wat de zwaarte van het evenement was.

Ster advertentie
Ster advertentie