Sport
NOS

Irene Schouten rijdt vanuit eerste rit met persoonlijk record naar wereldtitel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Irene Schouten rijdt vanuit eerste rit met persoonlijk record naar wereldtitel

Irene Schouten is wereldkampioen geworden op de 5.000 meter. De 28-jarige West-Friese reed in de eerste rit een persoonlijk record, 6:48.53. Niemand kwam daar meer over heen.

De tijd van Schouten was de tweede tijd ooit gereden op het ijs van Thialf in Heerenveen. Ze bewaarde de rust om in haar slag te komen en reed zonder al te veel verval naar de snelle tijd. Schouten won zaterdag brons op de massastart en was daar niet blij mee. Na miscommunicatie met haar coach Jillert Anema werd ze geklopt in de eindsprint door Ivanie Blondin. Daarvoor reed landgenote Marijke Groenewoud overigens naar de wereldtitel op de massastart.

Brons voor Achtereekte

Op de 5.000 meter kwamen na Schouten nog wat favorieten voor de zege aan bod. Zoals tienvoudig wereldkampioen Martina Sablikova uit Tsjechiƫ. Zij moest in het begin de voorsprong pakken, maar dat deed ze niet echt. Daarna zette ze de tegenvallende prestatie verder door. Natalja Voronina kwam nog het dichtste bij, met 6:50.99. Carlijn Achtereekte won de bronzen plak met 6:52.22.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie