2. PSV wint bekerfinale ten koste van Ajax: 'We kregen de penaltyreeks die we verdienden'

PSV heeft voor de elfde keer de KNVB-beker gewonnen. Het gebrek aan goed voetbal werd in de strafschoppenserie gecompenseerd door de enorme spanning. Liefst vijf penalty's werden gemist. Hugo Borst: “We kregen de penaltyreeks die we verdienden.”

Hugo Borst: 'We kregen de penaltyreeks die we verdienden'

Twee keer het houtwerk, een keer hoog over en twee reddingen: de penaltyreeks in de bekerfinale bevatte van alles wat. Dat terwijl het voetbal gedurende de hele wedstrijd juist te wensen overliet. “Het gaat heen en weer, door de lucht, er zit geen enkel idee achter”, zei voetbaltrainer Gertjan Verbeek tijdens zijn analyse in de korte pauze na de eerste verlenging.

Gertjan Verbeek: 'Het gaat heen en weer, door de lucht, er zit geen enkel idee achter'

De wedstrijd had in de reguliere speeltijd beslist kunnen worden, ware het niet dat Brian Brobbey de bal – met een leeg doel voor zich – tegen de paal schoot. “Bergwijn was er nog achter, maar weet je wat die aan het doen was? Die was al onderweg naar Brobbey om te juichen!”, reageerde verslaggever Frank Wielaard.

Frank Wielaard: 'Bergwijn was er nog achter, maar weet je wat die aan het doen was? Die was al onderweg naar Brobbey om te juichen!'

De wedstrijd was nog geen kwartier onderweg of het eerste opstootje had al plaatsgevonden. Dat gebeurde in navolging van een overtreding op Brobbey, die geblesseerd op de grond bleef liggen. André Ramalho besloot de bal niet over de zijlijn te schieten, met furieuze Ajax-spelers als gevolg. Scheidsrechter Dennis Higler legde het spel stil om erger te voorkomen. Verslaggever Andy Houtkamp: "Je hoeft, als het geen hoofdwond is, de bal als andere partij niet over de zijlijn te spelen."

Andy Houtkamp: 'Je hoeft, als het geen hoofdwond is, de bal als andere partij niet over de zijlijn te spelen'

Uit een counter kwam Ajax net voor rust op een 1-0 voorsprong, vlak nadat Jarrad Branthwaite een grote kans had gemist. Het was nota bene diezelfde Branthwaite die aan de andere kant van het veld een schot van Steven Bergwijn zodanig van richting veranderde, dat hij het doelpunt op zijn naam kreeg – een eigen doelpunt dus.

Ajax komt op een 1-0 voorsprong

Invaller Thorgan Hazard zette PSV in de tweede helft op gelijke hoogte: 1-1. “Eerlijk gezegd begin ik een beetje te vrezen dat dit een hele lange avond kan gaan worden”, reageerde verslaggever Wielaard toen. Zo geschiedde: met een verlenging en vijf genomen strafschoppen door beide ploegen had deze 104e editie van de KNVB-bekerfinale de maximale duur – en kwam Wielaards voorspelling uit.

Frank Wielaard: 'Eerlijk gezegd begin ik een beetje te vrezen dat dit een hele lange avond kan gaan worden'