Sport
EONOS

Na tweede boek is Louis van Gaal al bezig met een film

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na tweede boek is Louis van Gaal al bezig met een film

Al bij het schrijven van zijn eerste biografie in 2009 voelde het voor zowel Louis van Gaal als schrijver Robert Heukels niet als af. En dus is er elf jaar later een nieuw boek over de markante voetbaltrainer: LvG, de trainer en de totale mens.

Het verschil? Toen was het Van Gaal die in de ik-vorm vertelde, nu zijn het anderen over Van Gaal. Grote namen als Pep Guardiola, Arjen Robben, Frank Rijkaard, Wayne Rooney en nog veel meer vertellen over hun ontmoetingen met Van Gaal.

"Daarbij heeft Louis mij ongelooflijk geholpen", vertelt de schrijver in Langs de Lijn En Omstreken. "Zo heeft hij Rooney gebeld met de vraag of ik kon langskomen."

Video niet beschikbaar

Bij het contact met City-trainer Guardiola kreeg Heukels hulp van Ronald de Boer, een van de oud-pupillen van Van Gaal, die ook in het boek voor komt.

"Ronald vertelde me dat hij heel toevallig de dag erna met Guardiola op de golfbaan zou staan. Een dag later kreeg ik een bericht van Ronald dat het geen probleem was."

Heukels zelf weet zijn eerste kennismaking als jonge journalist met Van Gaal nog als de dag van gisteren. "Hij is heel imponerend, heel groot. Als hij je aankijkt, dan schrik je toch wel een beetje."

In het gesprek wordt er gebeld met de hoofdrolspeler zelf. Hij benadrukt dat er in het boek ook spelers aan het woord komen met wie hij in het verleden weleens in de clinch lag.

"Mensen hebben van zichzelf niet altijd een even goed zelfbeeld", vertelt Van Gaal. "Daar zijn voetballers ook zeker niet vreemd van. Als ze er dan jaren later achter komen dat ik met dingen toch wel goed zat, dan is dat heel fijn om te lezen."

Film

Tussen neus en lippen door zegt de oud-trainer van onder meer Ajax, FC Barcelona, Manchester United en het Nederlands elftal nog even dat het niet bij twee boeken blijft. "Ik ben ook bezig met een film", aldus Van Gaal.

Maar welke acteur moet er dan in de huid van Van Gaal kruipen? Heukels: "Er is er maar één die Louis kan spelen en dat is Louis zelf."

Na tweede boek is Louis van Gaal al bezig met een film

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie