Sport
EONOS

Femke Bol maakt verwachtingen waar: wereldkampioen op de 400 meter horden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Bol maakt verwachtingen waar: wereldkampioen op de 400 meter horden

Femke Bol heeft haar begeerde wereldtitel te pakken. De 23-jarig atlete veroverde bij de WK in Boedapest met grote overmacht het goud op de 400 meter horden in een tijd van 51,70 seconden.

De Amersfoortse ging van start als grote favoriet in de finale en maakte de verwachting meer dan waar. Met grote voorsprong op haar concurrenten kwam ze als eerste over de finish. De Amerikaanse Shamir Little rende op een seconde achterstand naar het zilver (52,80), de Jamaicaanse Rushell Clayton behaalde het brons (52,81).

Bol voerde in baan 6 haar race tot in de perfectie uit. Tot horden zeven ging ze in veertien passen tussen de horden, daarna stapte ze over op vijftien en bij het uitkomen van de bocht naar de finish lag ze al ruim eerste. Ze liep in de laatste meters alleen maar verder uit.

'Geweldig en ongelofelijk'

Vorig jaar behaalde de Amersfoortse zilver op de WK in Eugene (VS). Toen verloor ze in de finale van de Amerikaanse Sydney McLaughlin, die een wereldrecord van 50,68 liep. McLaughlin was nu afwezig.

Vierde Nederlandse wereldkampioen

Femke Bol is de vierde Nederlandse wereldkampioen in de geschiedenis van de atletiek, die sinds 1983 officiële wereldkampioenschappen kent. Rens Blom was in 2005 in Helsinki de eerste. Hij won goud bij het polsstokhoogspringen.

Daarna volgde Dafne Schippers met twee keer goud op de 200 meter. De sprintvedette werd zowel in Beijing in 2015 als in Londen in 2017 wereldkampioene. Sifan Hassan volgde met twee wereldtitels in 2019 in Doha. Ze was ‘s werelds beste op zowel de 1500 als de 10.000 meter.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie