Sport
MAX

Irene Schouten: 'Ik win liever de Elfstedentocht dan Olympisch goud

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Irene Schouten: 'Ik win liever de Elfstedentocht dan Olympisch goud

Het winnen van de vijf kilometer noemt Irene Schouten de mooiste overwinning uit haar loopbaan tot nu toe. Toch zou ze alles uit haar handen laten vallen om de Elfstedentocht te rijden en te winnen, zelfs Olympisch goud is ondergeschikt.

Dat zei Schouten zondag op De Perstribune van MAX. "Er zijn zo weinig winnaars van de Elfstedentocht, en veel meer mensen die Olympisch goud hebben gewonnen." Na afloop van de WK Afstanden is Schouten nog snel het natuurijs opgegaan. "Het schemerde al, maar ik moest gewoon nog even dat natuurijs op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teleurstellend begin

Aanvankelijk leek het WK niet uit te draaien waar Schouten op had gehoopt. Ze had haar zinnen gezet op de massastart. Maar mede door miscommunicatie won niet zij maar landgenote Marijke Groenewoud. Schouten moest, tot haar teleurstelling, genoegen nemen met een derde plaats. "Ik was heel boos, want ik dacht dat dit mijn grootste kans op goud was. De communicatie onderling verliep niet goed, want het was voor het eerst dat zij (Groenewoud, red.) aan het WK meedeed."

Schouten is achteraf gezien wel blij dat Groenewoud won. "Ik heb liever dat zij goud wint dan een Canadees bijvoorbeeld." De winst van de vijf kilometer heeft ervoor gezorgd dat de bittere smaak van de massastart is weggespoeld. "Alles is weer goed."

Olympische Spelen 2022

Ondanks het feit dat Schouten de Elfstedentocht belangrijker zou vinden dan Olympisch goud, is alles nu gericht op de Spelen van volgend jaar in Beijing. "De kwalificatiewedstrijden in december zijn misschien nog wel belangrijker dan de Spelen zelf. Om je in Nederland te plaatsen voor de Spelen moet je echt heel goed zijn." In 2018 won Schouten brons op de massastart bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Met de vijf kilometer heeft ze volgend jaar een extra troef in handen.

De Perstribune: Irene Schouten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie