Sport

Sábliková pakt net voor Visser goud op vijf kilometer

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sábliková pakt net voor Visser goud op vijf kilometer

[NOS] Schaatsster Martina Sábliková heeft voor de tiende keer op rij de wereldtitel veroverd op de vijf kilometer. In de slotrit moest Sábliková tot het uiterste gaan om onder de tijd van Esmee Visser te duiken.

Visser is de regerend olympisch kampioen op de vijf kilometer en won de enige wereldbeker van het seizoen. Ze was zenuwachtig voor haar eerste wereldkampioenschappen, maar reed desondanks tot de 3.000 meter een vlakke race met alleen maar rondjes van maximaal 32 seconden.

In de laatste twee kilometer liepen de rondetijden iets op, maar Visser hield het verval binnen de perken en snelde naar 6.46,14. Daarmee verpulverde ze het baanrecord van Sábliková met ruim vierenhalve seconde.

Spannende ontknoping

In de slotrit wist de meer dan ervaren Tsjechische wat haar te doen stond. Sábliková gaf aan het begin van de race een halve seconde toe op het schema van Visser, maar na drie kilometer lagen beide vrouwen nagenoeg gelijk.

In de spannende slotronden wist Sábliková haar rondetijden wel vlak te houden. Ze finishte in 6.44,85 en verwees Visser alsnog naar het zilver. De Russische Natalia Voronina eindigde als derde (6.50,39).

De hegemonie van Sábliková begon in 2007 en sindsdien heeft ze bij elke editie van de wereldkampioenschappen afstanden (elk seizoen, behalve in olympische jaren) de titel gewonnen.

De afgelopen jaren was ze minder vaak in de topvorm waarmee ze elf wereldbekerklassementen en drie olympische titels veroverde. Dit seizoen verliep ook nog niet heel succesvol, maar vorige week won ze de laatste wereldbeker voor de WK. Donderdag pakte ze de wereldtitel op de drie kilometer. De teller op de WK afstanden staat nu op zestien gouden medailles.

WK Afstanden

De WK afstanden worden nog tot en met zondag gereden in het Duitse Inzell. Alle afstanden zijn live te volgen bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie