Sport
EONOS

'Eigenlijk begint het nu pas écht voor Van Rijthoven'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eigenlijk begint het nu pas écht voor Van Rijthoven'

Sensationeel was de overwinning van Tim van Rijthoven op Daniil Medvedev. De Nederlander versloeg een van de beste tennissers van de wereld op het gras van Rosmalen en werd daarmee in één klap een bekendheid. Ook in het Sportforum wist niet iedereen voor deze week wie hij was.

"Ik hoorde zondagmiddag voor het eerst van hem", zegt oud-voetballer Ronald Waterreus. Hij vindt Van Rijthoven wel het perfecte voorbeeld van hoe mooi sport kan zijn. Het bezorgde hem zelfs kippenvel. "Dat moet voor die jongen een droom zijn die uitkomt. En daar moet hij ook ontzettend van genieten. Zelfs als we nooit meer van hem horen pakken ze hem dit niet af."

Dat de meeste mensen verrast zijn door het plotselinge succes van de Nederlandse tennisser is hen volgens, Rik Spekenbrik, Tennis en Formule 1 verslaggever van het AD, niet aan te rekenen. "Wie dit had voorspeld die was voor gek verklaard. Hij stond op de ranking rond de 200e plek. Hij is al 25 en dan vraag je je af of het nog wel gaat komen bij hem." Deze week kwam het dan toch voor Van Rijthoven, die indruk maakte op Spekenbrink. "Hij was zo stoïcijns, zo koel. Hij mopperde niet als het even niet lukte en die service, ik wist niet dat hij dat kon!"

Geen toeval

Volgens Volkskrant-journalist Willem Vissers is het geen toeval dat er met Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en nu dus Tim van Rijthoven ineens drie Nederlanders meedoen in de top van het internationale tennis. "Die jongens kunnen zich aan elkaar optrekken en elkaar opnaaien om het beste uit zichzelf te halen. De generatie met Paul Haarhuis, Sjeng Schalken en Mark Koevermans had dat ook."

Met zijn overwinning in Rosmalen stijgt Van Rijthoven in een keer richting de top 100 op de ranglijst. Maar desondanks is hij nog niet zeker van een plek op het hoofdtoernooi van Wimbledon. De Nederlander hoopt nog een wildcard te krijgen. Lukt dat niet, dan moet hij eerst de kwalificatie spelen. Spekenbrink verwacht dat we Van Rijthoven in ieder geval nog vaker terug gaan zien op het hoogste niveau: "Hij is 25, geen 19. Dus hij is al iets volwassener en rustiger. Maar ongetwijfeld zal hij even moeten wennen aan zijn nieuwe status, dat zag je bij Van de Zandschulp en Griekspoor ook. Het begint nu pas echt voor hem."

'Eigenlijk begint het nu pas écht voor Van Rijthoven' - NOS Langs de Lijn Sportforum

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie