Sport
NOS

'De Jong heeft vaker gescoord in februari dan iedere andere speler in eredivisie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Jong heeft vaker gescoord in februari dan iedere andere speler in eredivisie'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: de topper tussen Ajax en PSV (1-1). "Ik had van tevoren verwacht dat er wat meer gescoord zou worden", zegt Frouws.

"Ik had van tevoren verwacht dat er wat meer gescoord zou worden", zegt data-analist Bart Frouws, doelend op de offensieve kracht van PSV en de zwakke defensie van Ajax. "Maar de kwaliteit van de kansen was nagenoeg gelijk, dus ik kan wel leven met zo'n gelijkspel. Het enige wat echt opviel, is dat Ajax een stuk beter was in de duels: PSV won maar veertig procent van de persoonlijke duels. Dat is het laagste voor de Eindhovenaren in ruim 2,5 jaar tijd in de eredivisie."

Frouws vergeleek de topper van zaterdag met die van eerder in het seizoen, toen PSV in eigen huis met 5-2 won. Door die nederlaag zakte Ajax voor het eerst in de clubhistorie naar de laatste plaats in de eredivisie. Inmiddels is de Amsterdamse ploeg onder interim-coach John van 't Schip opgeklommen naar plek vijf. "PSV had vandaag heel veel moeite om er doorheen te komen. In Eindhoven kwamen ze 56 keer in het strafschopgebied van Ajax uit met een balcontact, dat is ongekend veel. Nu was het minder dan de helft: maar 24 stuks. Goed, dat is voor Ajax-begrippen nog best wel veel hoor. Maar het is wel een wereld van verschil met die eerdere wedstrijd."

Minder geslaagde dribbels

Het grote verschil: zaterdag lukte het Ajax om vleugelaanvaller Johan Bakayoko onschadelijk te maken. "In Eindhoven had-ie negen geslaagde dribbels. Gisteren lukte dat maar tweemaal, terwijl hij het twaalf keer probeerde." Een belangrijke tactische zet, aldus Frouws.

PSV-topscorer Luuk de Jong had zaterdag twintig balcontacten. "Dat is het laagste voor een PSV-speler die een hele wedstrijd speelt, sinds november 2016. Toen was hij het nota bene zelf. Uiteindelijk maakte hij toch weer een goal. In de hele historie van de eredivisie heeft alleen Cor van der Gijp vaker gescoord tegen Ajax dan De Jong. Als hij nog een paar jaar speelt, is dat nog een stip aan de horizon."

De maand februari ligt De Jong wel, zegt Frouws. "Hij kan nog voor de topscorerstitel gaan en nu komt hij in de maand waarin hij moet gaan oogsten. Hij heeft meer doelpunten gemaakt in de maand februari dan iedere andere speler in de hele historie van de competitie."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie