Sport
EONOS

Sportforum: 'Aantal toevalligheden bij zaak Onana is te groot'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Aantal toevalligheden bij zaak Onana is te groot'

Een opmerkelijk week bij Ajax, het fenomeen Tom Brady en uiteraard: het vriest, dus daar is de Elfstedenkoorts weer. Het komt allemaal langs in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

Sportjournalisten Barbara Barend en Willem Vissers bespreken samen met voetbalcommentator Arman Avsaroglu de afgelopen sportweek. Een week waarin het weer aan het einde roet in het eten gooide, want de sneeuwval zorgde voor een nagenoeg lege sportzondag.

Diezelfde vrieskou heeft wel weer voor Elfstedenkoorts gezorgd. Want zodra het vriest, gaat het schaatsbloed stromen. Maar niet bij al onze forumleden. Avsaroglu: "Er is zoveel leed in de samenleving en dan zijn er mensen die serieus vragen of we een Elfstedentocht moeten gaan organiseren."

Luister hier het Sportforum terug.

Toch groeit bij Barend wel de Elfstedenkoorts. "Ik vond het zo jammer. Er is al zo weinig en het leek mij juist fantastisch om dit van huis uit met z'n allen te bekijken. Het kan natuurlijk niet met de charme van de Elfstedenvereniging. Stel je toch voor." Barend begrijpt de kritiek, maar zegt ook dat de situatie die zich nu wellicht ontvouwt, misschien wel weer jaren op zich laat wachten.

'Onana heeft geen poot om op te staan'

De temperatuur loopt niet alleen bij de Elfstedenliefhebbers hoog op, ook in de catacomben van de Johan Cruijff Arena is het aardig heet geworden onder de voeten van de Amsterdammers. Keeper André Onana werd door de UEFA voor twaalf maanden geschorst vanwege een verboden middel in zijn lichaam en Sèbastian Haller werd vergeten op de speellijst.

Vissers: "Het aantal toevalligheden in deze (de kwestie Onana, red.) is wel erg groot." Ook Avsaroglu deelt de scepsis van de sportjournalist: "Ik kan mij niet voorstellen dat je als professioneel sporter wakker wordt en met een slaperig hoofd een willekeurige pil naar binnen duwt."

"Wat ik mij vooral afvraag is: 'Wat heeft een keeper aan doping?', zegt Barend. Omdat er weinig over de zaak bekend is, is het lastig te beantwoorden wat dat middel in Onana's lichaam deed. Maar dát het in zijn lichaam zat is een feit. "Als je uitgaat van dit systeem, en dit is het enige wat we hebben, is die straf nog aan de lage kant. Onana heeft eigenlijk geen poot om op te staan", besluit Avsaroglu.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie