Sport

De Tour: Het peloton fietst altijd door

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Tour: Het peloton fietst altijd door

Podcast De Kopgroep heeft zich maar moeilijk kunnen voorbereiden op deze nieuwe wielerdag. Het hoofd stond dinsdagavond even niet naar wielrennen. De gruwelijke aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries slokte alle aandacht op.

#11 - Tour: Altijd maar door (S07) - De Kopgroep wielerpodcast

Joost Vullings (EenVandaag) heeft de avond besteed aan het volgen van het nieuws rondom de gebeurtenissen in Amsterdam. Ook Mart Smeets liet het niet los. Hij heeft de hele avond heen en weer gezappt tussen nieuws, praatprogramma's, voetbal en Wimbledon. Zelfs in Frankrijk kwam het bericht hard binnen, vertelt Martijn Hendriks (NOS). "Ik kreeg het via een whatsapp-groep te horen. Dat voelt gek, want je zit in zo'n Tourbubbel - je bent met je werk bezig, met wielrennen, en dan ineens gebeurt er zoiets. Dat bleef de hele avond in ons hoofd en dat merkte je aan alles. Ook de toon van onze programma's veranderde."

Bij Mart Smeets riep het herinneringen op aan de aanslag op het vliegtuig MH17 in juli 2014. Hij presenteerde die avond de Avondetappe en kreeg ineens op zijn oortje te horen dat er mogelijk veel slachtoffers waren. "Het waren verwarrende berichten. Het zou misschien wel gaan om 10 slachtoffers, of misschien wel 20, of zelfs 30." Eindredacteur Jan Stekelenburg vroeg Mart op een gegeven moment om de toon aan tafel wat te dimmen, omdat er vreselijk nieuws zat aan te komen. Smeets: "Ik hoorde in mijn oor 'je moet doorpraten tot de persconferentie van Mark Rutte. Het is heel erg wat we zo gaan doen. Waarschijnlijk is iedereen dood.' De eindredacteur vroeg mij om nog even door te praten. Die halve minuut voelde als een uur of twee. En daarna kon ik eindelijk de verlossende woorden uitspreken: 'Dames en Heren. Gezien de omstandigheden geven we nu even de microfoon door aan iets niet-Tour-gebondens. We gaan naar de Minister-President.' Dat was een heftige avond televisie-maken."

Ook op andere momenten overschaduwde het wereldnieuws de Tour. Zo was Martijn ook in Frankrijk tijdens de aanslag op de boulevard van Nice (2016) en de aanslag op Utoya en in Oslo in Noorwegen (2011). "Dat waren gebeurtenissen die over de hele Tour een deken legden. Die waren van zulke internationale proporties, dat dat hier wel even binnenkwam." Maar gevolgen voor de koers hebben dit soort gebeurtenissen zelden. En dat vindt Mart Smeets ook logisch. "De wereld draait door. Dat is een feit. Je kunt bij alles stil staan, maar je kunt het ook op een andere nette manier invullen. Er bestaat geen handboek voor. Je moet à l'improviste dingen doen en dat doet iedereen verschillend."

Dus trekt de Tourkaravaan verder. De Mont Ventoux staat twee keer op het programma. Dat lijkt een uitgelezen kans voor een aanvaller. Voor de Natte Vinger voorspelt Martijn Hendriks dat Michael Woods wint, Mart Smeets zet zijn geld in op Mattia Cattaneo en Joost Vullings voorzier dat een van de beste dalers van het peloton wint: Vincenzo Nibali.

Weet jij het beter? Doe dan jouw voorspelling op het Instagram-account van De Kopgroep en win een fietsbel!

Ster advertentie
Ster advertentie