Sport
MAX

Eric Gudde: 'Clubs hebben heel veel verborgen ellende'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Gudde: 'Clubs hebben heel veel verborgen ellende'

2020 is ook voor Eric Gudde een roerig jaar. De directeur betaald voetbal van de KNVB moest de competities stilleggen door de coronapandemie en ziet dat clubs het nog altijd moeilijk hebben. Zeker nu de stadions en de amateurvelden langer leeg lijken te blijven. "Ik denk dat er bij clubs heel veel verborgen ellende is."

Dat zei Gudde zondag op De Perstribune van MAX. "De schade was 140 miljoen euro, als je de NOW eraf haalt iets minder, maar dat zal nu weer meer gaan worden", legt Gudde uit. De KNVB had erop gerekend dat er in januari mogelijk weer publiek bij de wedstrijden zou kunnen zijn. Nu dat niet kan heeft dat flinke gevolgen. "Als we nog langer zonder publiek moeten spelen gaan we nog verder uit de begroting lopen." Gudde heeft nog geen signalen ontvangen dat clubs op omvallen staan. "Ik denk dat clubs enige schroom hebben om dat aan te geven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar dat is niet het enige waar Gudde zich zorgen om maakt. Hij is bang dat fans binding met de clubs verliezen. "Als jij een heel jaar niet naar je club kan en je gaat wat anders doen, ga je dan volgend jaar wel weer geld in je club steken? Wat als je zelf bijvoorbeeld je baan hebt verloren?" Gudde heeft nog regelmatig contact met premier Rutte en minister Van Ark over de gevolgen van de coronacrisis.

KNVB

Dit voorjaar kwam Gudde onder vuur te liggen om de besluiten die waren genomen om het seizoen af te breken. ADO Den Haag en RKC Waalwijk hoefden niet te degraderen en Cambuur en De Graafschap mochten niet promoveren. "Ik denk nog steeds dat we de juiste beslissing hebben genomen. Je kunt een ploeg niet laten degraderen die nog niet gedegradeerd is", zegt Gudde daarover. Wel is hij het ermee eens dat er communicatief en organisatorisch veel beter had gekund. "Ik had het net zo strak moeten doen als nu." Later in de zomer stelde Gudde Frank de Boer aan als bondscoach van het Nederlands elftal.

Feyenoord

Voor zijn periode bij de KNVB was Gudde ruim 9 naar algemeen directeur bij Feyenoord. Toen hij bij de club aan het roer kwam waren er schulden en ging het sportief slecht. Toen Gudde vertrok was Feyenoord kampioen geworden. Gudde omschrijft het als een heftige periode. Vaak was Gudde het mikpunt van kritiek, maar daar reageerde hij altijd onverstoorbaar op. In het Bloed, Zweet en Tranenmuseum laat hij een foto van hem met zijn drie zoons zien. "Toen Feyenoord kampioen was geworden tegen Heracles stonden zij er na afloop ineens alle drie." Gudde spreekt hoorbaar met emotie over de foto.

De Perstribune: Eric Gudde

Ster advertentie
Ster advertentie