Sport
EONOS

David Endt heeft sleutels van stadion De Meer bewaard: 'het afscheid was traumatisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. David Endt heeft sleutels van stadion De Meer bewaard: 'het afscheid was traumatisch'

Stadion De Meer, aan de Middenweg in de wijk Watergraafsmeer, werd geopend met een wedstrijd tegen het Franse Stade Francais. 62 jaar lang was stadion De Meer de thuisbasis van Ajax. Tussen 1934 en april 1996 veroverde Ajax er alle belangrijke prijzen, hoewel de Amsterdammers veel grote duels in het Olympisch stadion speelden. Het laatste duel was een kampioenswedstrijd van Ajax op 28 april 1996. David Endt, voormalig jeugdspeler, perschef en teammanager bij Ajax, denkt met weemoed terug aan De Meer.

Met zijn rechterhand rinkelt hij met een bos sleutels in de studio van Langs de Lijn en Omstreken. Het zijn de oude sleutels van het stadion, die Endt sinds 1996 bewaard heeft. Elke sleutel heeft een eigen verhaal. Endt haalt een sleutel uit de bos, "deze was van het hek."

"Jari Litmanen had een auto gestald bij het stadion. Die moest af en toe rijden voor de accu. Het werd op een gegeven moment bijgeloof om een avond voor de wedstrijd met die auto te gaan rijden. We kregen de sleutel zodat we de terreinbeheerder niet tot last waren."

Traumatisch

Het afscheid van De Meer was volgens de voormalig teammanager 'traumatisch'. "Iedereen had voor zichzelf een band opgebouwd met het stadion. De route er naartoe, het broodje worst dat werd verkocht, het waren trouwe referenties. Als dat verscheurt wordt en ingeruild voor iets nieuws (de ArenA, red.), dat in het begin veel weg had van een kantoorgebouw, dan is dat lastig."

"Wat De Meer bijzonder maakte? Het was kleinschalig, de tribunes stonden dicht op het veld en het lag midden in een woonwijk. Dat maakte het een heel charmant stadion. Dat er uiteindelijk zoveel geweldige spelers groot zijn geworden, geeft het een extra lading."

Skyboxen

De Meer zorgde ook voor een voetbalterm die we tot op de dag van vandaag kennen. "Ajax wilde dat er meer geld binnen zou komen, maar plek voor business seats, zoals we die in het buitenland zagen, was er niet. Toen kwam het idee om boxen aan het dak te maken, waar zakenlui in konden zitten. Sportmarketeer Maarten de Vos kwam op het idee om het 'Skyboxen' te noemen, die term werd internationaal overgenomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie