Sport

Rondom het peloton | Volledige frexit

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Volledige frexit

Verslaggever Jeroen Wielaert volgt de Tour op een heel eigen manier. Hij reist het peloton dan weer vooruit en dan weer achterna. Met veel aandacht voor de omgeving en 'onze jongens'.

Het dorp zelf is te klein voor de Tour, dus vertrekt het peloton aan de rand, op de Boulevard National. Sinds de Middeleeuwen hebben ze niet meer zoiets groots en feestelijks meegemaakt in Eymet. In zijn tweede termijn is het burgemeester Jérôme Betaille gelukt om de Tour binnen te halen voor zijn knusse gemeente van 2760 inwoners. Het is een bastide uit de dertiende eeuw. Alfons van Poitiers, graaf van Toulouse gelastte de bouw in 1270. In heel zuidwest Frankrijk zijn in die periode dit soort dorpen aangelegd, versterkingen met een rechthoekig stratenpatroon en een centraal plein, voorzien van arcaden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1337 brak de Honderdjarige Oorlog uit. De Engelse troepen waren uit op een volledige Frexit: het verjagen van de Fransen uit eigen land. Menige bastide werd ingenomen, ook Eymet. Eduard van Woodstock, bijgenaamd Zwarte Prins, oefende zijn schrikbewind uit. Hij had een zware tegenstander, een robuuste strijder uit Bretagne, Bertrand du Guesclin. Die heroverde Eymet op 1 september 1377, een jaar na het overlijden van The Black Prince. Het is een even historische datum als 12 juli 2017, de intocht en het vertrek van de Tour.

Met Eymet is het vergaan als veel andere bastides. Ze deelden niet mee aan de economische bloei van de grote steden, de industrialisatie van de negentiende eeuw ging aan ze voorbij, ze sukkelden door als vergeten plattelandsdorpen. Hun verwaarlozing was ook het behoud van hun Middeleeuwse karakter. Daardoor zijn ze aantrekkelijk geworden voor moderne toeristen. Ook Eymet beleefde een wedergeboorte als vakantie-attractie.

In dat proces is het dorp opnieuw bezet door Engelsen, maar deze keer niet bloedig. Anno 2017 is tien procent van Eymet Engelstalig. Ik sliep in Maison d’Angle, het Bed & Breakfast van het Engelse echtpaar Maxime en Graham Shipley, afkomstig uit de buurt van Hull. Ze hebben het huis voor een appel en een ei gekocht als opknappand. Het was wel aan Graham besteed, als voormalig timmerman. Nu willen ze het weer verkopen. Ze kunnen er een heel goeie prijs voor krijgen. Ze hebben het huis ernaast nog, voor een oude dag zonder stress, hun heel eigen brexit.

Mr. Shipley is vanaf januari samen met andere burgers bezig geweest met het versieren van Eymet. Bij de komst van de Tour hangt heel het dorp vol veelkleurige guirlandes. De kleur geel overheerst op het plein. Een aantal Franse huiseigenaren wilde die slingers niet aan de gevel hebben. Rare mensen, vindt Graham. Hij is een groot fan van Chris Froome. Vindt het wel jammer dat de man van het Isle of Man er alweer uitligt, Mark Cavendish. Deze morgen heeft hij een groot spandoek met de naam Maison d’Angle op het dak gelegd voor de helikopters. Hij gaat met een keukentrap naar de Boulevard National. Nice Pictures!

Ster advertentie
Ster advertentie