Sport
EONOS

Hippische sport in problemen door virus

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hippische sport in problemen door virus

De internationale paardensportfederatie (FEI) heeft alle evenementen tot eind maart geschrapt. De bond nam het besluit na een uitbraak van het voor paarden dodelijke rhinopneumonie-virus. Het virus kunnen voor ernstige neurologische verschijnselen leiden met zelfs de dood tot gevolg.

Paarden

Het zeer besmettelijke virus begon ruim een week geleden op een internationaal concours in Valencia. Zeker vier paarden die daar aanwezig waren zijn inmiddels al overleden, ruim 80 paarden vertonen ziekteverschijnselen.

Er waren in de Spaanse stad ook Nederlandse paarden aanwezig. Daarvan staan er inmiddels 13 in eigen omgeving in afzondering. Daarbij zitten geen paarden die later dit jaar moeten presteren bij de Olympische Spelen in Tokio. Volgens Rob Ehrens, bondscoach van de springruiters, hoeft het olympische traject geen schade op te lopen. "De bestaande combinaties die wij hebben, die al de ervaring hebben, die moeten de ruiters eigenlijk goed trainen, 'fit-to-compete' houden, dan loopt het allemaal wel los."

Door de maatregelen van de FEI moet ook The Dutch Masters worden afgeblazen. Het evenement, vroeger bekend als Indoor Brabant, zou van 12 tot en met 14 maart worden gehouden in Den Bosch. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde directeur Marcel Hunze dat hij begrip heeft voor het besluit maar dat wel een flinke domper is.

"De afgelopen maanden zijn we keihard aan het werk geweest om een evenement te organiseren, een van de eerste top-paardensportevenementen met alle uitdagingen die het coronavirus had, en dat je dan zo vlak voor tijd moet annuleren door een nieuw virus is heel teleurstellend." Volgens meervoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven laat de uitbraak zien hoe belangrijk het is dat eigenaren hun paarden vaccineren, iets wat nu nog niet gebeurt. Vorig jaar moest The Dutch Masters ook al worden geschrapt vanwege het oprukkende coronavirus.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie