Sport
MAX

Rob Alflen: 'Heb nooit doping gezien in het voetbal'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Alflen: 'Heb nooit doping gezien in het voetbal'

Oud-voetballer Rob Alflen heeft met verbazing naar de afgelopen week van zijn oude club Ajax gekeken. Na de vergeten inschrijving van Haller voor de Europa League werd keeper Onana voor een jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Zelf heeft Alflen nooit iemand doping zien gebruiken. "Maar ik ben niet achterlijk. Ik kan me niet voorstellen dat niemand nooit iets gebruikt heeft."

Dat zei Alflen zondag op De Perstribune van MAX. Hij merkte de afgelopen week weer dat Ajax niet geliefd is in Nederland. "Er is best veel leedvermaak om Ajax als ze iets overkomt, niet bij mij", zegt Alflen stellig. "Je krijgt allerlei berichtjes." Of Alflen de verklaring van Onana gelooft weet hij niet, maar opvallend vindt hij het wel. "In mijn tijd was het al zo dat als je neusdruppels nam je dat moest melden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

UEFA Cup met Ajax

'Robby' zoals Alflen het liefst genoemd wil worden, kwam in zijn loopbaan onder meer langs FC Utrecht en Ajax. Bij die laatste club werkte hij met Louis van Gaal samen en won hij in 1992 de UEFA Cup door in een dubbele finale Torino te verslaan. Uiteindelijk verloor Alflen zijn basisplek aan Marciano Vink en niet lang daarna maakte een hernia een einde aan zijn loopbaan bij de absolute top. Wel voetbalde Alflen nog een paar jaar in onder meer de Eerste Divisie bij onder meer Heracles.

Misschien wel zijn beste wedstrijd speelde Alflen in de derde ronde van de UEFA Cup in 1992, een jaar nadat hij die met Ajax had gewonnen. Ajax won met 0-1 in Duitsland van 1. FC Kaiserslautern dankzij een doelpunt van Alflen. Na afloop ruilde hij een shirt met de Pool Marcel Witeczek. "Er zit een gat in het shirt en die heb ik er zelf ingetrapt tijdens de wedstrijd." Eigenlijk wilde Alflen een shirt uit de finale tegen Torino meenemen, maar die heeft hij per ongeluk weggegooid. "Ik verving die wedstrijd Dennis Bergkamp dus ik speelde met nummer tien. Iedereen van de Italianen wilde toen met mij het shirtje ruilen."

Rob Alflen met het Kaiserslautern-shirt van Witeczek uit 1992

Trainer

Na zijn loopbaan als speler werd Alflen onder meer trainer van FC Utrecht, maar daar werd hij al na een jaar ontslagen. Na assistent te zijn geweest bij Heracles Almelo vervult hij die functie nu bij Fortuna Sittard. Toevallig als assistent van Sjors Ultee, de man die bij Utrecht nog zijn assistent was. Alflen is lovend over Ultee. "Bij Utrecht zei ik al tegen hem dat we de rollen op een dag om zouden draaien. Hij was al zo jong zo leergierig." Daarnaast is Alflen liever assistent. "Dan kan je je vol op het spelletje richten en komen er niet allerlei bijzaken bij."

Fortuna Sittard staat na 21 wedstrijden knap op de 11e plaats met 25 punten. De club beleefde een opmars na een slechte seizoenstart, maar ging afgelopen vrijdag met 0-1 onderuit tegen Heracles Almelo. "We waren net niet honderd procent", zegt Alflen over die wedstrijd.

De Perstribune: Rob Alflen

Ster advertentie
Ster advertentie