Sport
AVROTROS

Is dit de toekomst van het voetbal?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit de toekomst van het voetbal?

Voetbalwedstrijden zonder vrije trappen, maar met self-pass. Niet georganiseerd door de KNVB, maar door een groepje enthousiaste voetballiefhebbers. Met waarschijnlijk niet al te veel publiek, maar wel veel onderzoekers en data-analytici langs de lijn. Dat is de Future Rules Football League.

Morgen gaat de experimentele voetbalcompetitie van start gaat. De league is misschien minder gericht op vermaak, maar vooral op 'het experiment'.

Nieuwe voetbalcompetitie start met experimentele spelregels

De Future Rules Football League is een voetbalcompetitie tussen tien 'onder 23'-elftallen van bekende amateurclubs. De teams gaan met drie nieuwe, opvallende spelregels spelen.

De vrije trap wordt vervangen door een self-pass, waarbij de speler met de bal aan de voet verder dribbelt. De inworp wordt vervangen door het inschieten of dezelfde self-pass. Als laatste wordt bij gele kaarten een tijdstraf van vijf minuten gegeven. Bij een rode kaart is dat tien minuten en wordt de dader verplicht gewisseld. Doel van de nieuwe regels: meer zuivere speeltijd met aantrekkelijker voetbal.

Voetbal kan logischer

Teun Meurs, zelf amateurvoetballer en liefhebber, is een van de initiatiefnemers van de competitie. Volgens hem is het voetbal niet per se kapot, maar kan het gewoon een stuk logischer. "Er zijn wel wedstrijden waarbij je niet op het puntje van je stoel zit. Waarbij de bal vaker uit is en spelers vaker geblesseerd zijn dan nodig."

Meurs en zijn vrienden organiseerden al eerder twee experimentele wedstrijden, maar vinden het nu van belang dat er met veel wedstrijden wordt geƫxperimenteerd zodat er genoeg data beschikbaar zal zijn om sterke conclusies te trekken.

KNVB ondersteunt experiment

De KNVB kijkt met interesse mee naar het experiment en biedt ondersteuning waar het kan. Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong vindt het belangrijk om de competitie te faciliteren: "We gaan alle wedstrijden filmen en coderen, alle spelers en coaches interviewen, om vast te stellen wat het objectief doet en qua beleving."

Wat betreft De Jong is het altijd goed om na te denken over ontwikkeling van de voetbalsport: "Je moet niet zelfgenoegzaam zijn, maar kijken, waar moet de sport zich naartoe doorontwikkelen."

Al wat verandering met videoscheidsrechter

Zowel Meurs als De Jong geven toe dat de internationale voetbalwereld een vrij conservatieve indruk maakt. Tegelijkertijd zien ze de laatste tijd dat de houding naar dit soort spelvernieuwing steeds meer begint te veranderen. In het afgelopen jaar werd de videoscheidsrechter al aan de voetbalwedstrijden toegevoegd, volgens Meurs een teken van een veranderend tijdsbeeld.

De maandelijkse voetbalcompetitie loopt tot en met mei. Dan hopen de onderzoekers ook hun bevindingen openbaar te kunnen maken.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie