Sport
NOS

Wereldkampioen judo: 'Trainen met een pop werkt niet voor mij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldkampioen judo: 'Trainen met een pop werkt niet voor mij'

Noël van 't End vindt het helemaal niks dat judoka's de judotechnieken alleen op een pop kunnen trainen. "We mogen nog steeds niet heel veel. Dat is aardig vervelend", deelt hij met de luisteraars van NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Voor topsporters zijn door het kabinet een aantal versoepelende maatregelen genomen. Maar alles moet nog steeds op anderhalve meter afstand. "Judoën kan niet op anderhalve meter. Dus eigenlijk is er voor ons niet zo veel veranderd", zegt Van 't End, die wel weer op Papendal mag komen voor onder andere krachttraining. "Die heb ik ook een paar weken moeten missen. Het is wel iets luxer nu."

'Alles met een pop is toch niks?!'

Presentatoren Henry Schut en Hugo Borst zagen beelden dat judoka's in de jeugd tijdelijk trainen met een pop. Van 't End doet dat niet. "Dat kan best leuk zijn. Maar voor mij werkt het niet. Ik doe het op een andere manier", geeft de wereldkampioen in de categorie onder 90 kilogram aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van 't End kiest voor speciale buikoefeningen, die de spieren die nodig zijn voor verschillende technieken beter maakt. "Henry, alles met een pop is toch niks?!", roept Hugo Borst grappend naar zijn mede-presentator.

In quarantaine

De 28-jarige judoka heeft ook een oplossing. Hij wil heel graag dat de sporters in quarantaine gaan, zodat ze daarna vrijuit kunnen judoën. "Dat blijkt moeilijk te realiseren. Maar ik zou het ervoor over hebben."

Van 't End maakt zich ook zorgen om de achterstand die hij heeft ten opzichte van collega's uit onder andere Oezbekistan. Zij kunnen wel door met trainen. Dit weekend zou het Europees Kampioenschap judo zijn. Dat toernooi is verplaatst naar november. "Ik heb er een hard hoofd in dat het dan wel doorgaat", is Van 't End somber.

Ster advertentie
Ster advertentie