Sport
NOS

Paauw over kandidaatschap KNVB-voorzitter: 'Ga er niet als politiechef acteren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paauw over kandidaatschap KNVB-voorzitter: 'Ga er niet als politiechef acteren'

Wie wordt de nieuwe voorzitter van de KNVB? Maandag wordt de knoop doorgehakt tijdens een bondsvergadering, waar zestig afgevaardigden zullen stemmen op hun favoriet. De kandidaten: Hans Nijland (oud-directeur van FC Groningen), voormalig Tweede Kamerlid en voormalig Oranje-international Jeanet van der Laan en politiechef Frank Paauw. Laatstgenoemde schoof zondag aan in de studio van NOS Langs de Lijn om te praten over zijn kandidaatschap. "Het is een misvatting dat ik bij de KNVB als politiechef ga acteren."

Video niet beschikbaar

Paauw las in de afgelopen weken meermaals dat hij was voorgedragen door de KNVB zelf. Er zou sprake zijn geweest van achterkamertjespolitiek, is het beeld dat opdoemde. Dat bestrijdt hij. "Er was een vacature waar ik op heb gesolliciteerd", verklaart Paauw. "Het was een sollicitatieronde waar ik, enigszins tot mijn verbazing, als kandidaat was uitgekomen." Kortom: de gebruikelijke procedure.

De suggestie dat achterkamertjespolitiek aan zijn kandidatuur ten grondslag lag, doet volgens Paauw afbreuk aan zijn integriteit. "Je mag een hoop over me zeggen. Natuurlijk, als je zo lang in zulke functies hebt gezeten, dan heb je heus een paar krassen op de neus - en misschien ook wel op de ziel. Maar als je suggereert dat ik meewerk aan achterkamertjespolitiek, dan kom je aan mijn integriteit."

Schrikbeeld

De gedachte dat Paauw, die in het verleden pleitte voor een verbod op uitsupporters bij risicowedstrijden, is voor vele supportersgroepen een schrikbeeld gebleken. "Het zijn ontzettend spannende weken geweest, met ervaringen die ik nooit eerder heb meegemaakt", doelt hij op de vele negatieve spandoeken die hij voorbij heeft zien komen in voetbalstadions - banners met teksten als 'Wakker Dier kom gauw, er is hier een verwarde Paauw'. Dat voetbalsupporters zo massaal en zo georganiseerd zulke spandoeken ophingen, overviel hem. "Maar je moet er niet over mekkeren, vind ik. Als dat het beeld is, kun je er maar één ding tegenover zetten: een ander beeld."

Quote

Als je suggereert dat ik meewerk aan achterkamertjespolitiek, dan kom je aan mijn integriteit

Politiechef Frank Paauw over zijn kandidatuur voor het KNVB-voorzitterschap

Hij zou tegen uitsupporters zijn, een vijand van het voetbal. Een ander beeld hoopte hij te tonen door in gesprek te gaan met supportersverenigingen - recentelijk nog zat hij tegenover een zaal met 35 afgevaardigden. "Het is een misvatting dat ik als een politiechef ga acteren bij de KNVB. Dat is niet zo. Ik ben een liefhebber van voetbal, die toevallig bij de politie werkt. Vanuit die rol moet je soms dingen zeggen of doen die bij je beroep horen, maar daarmee hoef je geen vijand van het voetbal te zijn. Dat beeld probeer ik bij te stellen."

Weinig tijd om te lobbyen

Maar veel tijd om te lobbyen was er niet, erkent Paauw. "Ik heb nog steeds een drukke baan", verklaart hij. Hij somt op: Koningsdag, Dodenherdenking, pro-Palestinaprotesten op de Universiteit van Amsterdam.

Wat als Paauw naast het voorzitterschap grijpt? "Als het doorgaat, dan verlaat ik één van de mooiste banen voor misschien wel de meest unieke. Ik zou teleurgesteld zijn als ik het niet word, maar mijn geluk is dat ik nog een hele mooie baan heb en deze sollicitatie heeft daar geen effect op. Dan zou ik politiechef blijven."

Het hele studiogesprek is terug te luisteren via Fragmenten.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie