Sport
NOS

Weer een eredivisieweekend vol stakingen: 'Het is in- en intriest dat dit gebeurt'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer een eredivisieweekend vol stakingen: 'Het is in- en intriest dat dit gebeurt'

Gisteren FC Volendam - Sparta en FC Utrecht - RKC, vanmiddag FC Groningen - Ajax: ook dit voetbalweekend stond weer in het teken van (tijdelijk) gestaakte eredivisiewedstrijden. Waar bekers bier gisteren de oorzaak waren, vormden vuurwerkgooiers de boosdoener in Groningen.

“Deze wedstrijd is gedoofd en ik ben verdoofd.” Voetbalcommentator Andy Houtkamp uitte direct zijn frustratie toen Groningen-Ajax vanmiddag voor de tweede keer in negen minuten werd stilgelegd. Door een veldrenner en vuurwerkgooiers kon scheidsrechter Jeroen Manschot niets anders dan de wedstrijd definitief staken. “Ik vind het afschuwelijk waar ik nu weer getuige van ben”, reageerde Houtkamp.

De eerste (tijdelijke) staking volgde al na een paar minuten, toen een toeschouwer het veld op rende nadat er rookbommen het veld op waren gegooid. Het gras lag nog bezaaid met zwarte vlekken toen de wedstrijd weer werd hervat. Gauw daarna werd er opnieuw met rookbommen gegooid, met een definitieve staking als logisch gevolg. De warming-up van beide teams duurde daardoor langer dan de wedstrijd zelf.

Scheidsrechter Jeroen Manschot: 'Het is in- en intriest dat dit gebeurt'

“Het is in- en intriest dat dit gebeurt”, vertelde scheidsrechter Jeroen Manschot in gesprek met verslaggever Jeroen Elshoff. De arbiter gaf aan dat online signalen over mogelijke verstoringen al besproken waren tijdens het veiligheidsoverleg dat vooraf plaatsvond. “Er zijn heel vaak signalen, negen van de tien keer komt het niet uit. Maar je houdt er wel rekening mee dat er wat gaat gebeuren.” De negen minuten in Groningen bevestigden dat vermoeden. Manschot: “Het is nou twee lange, zure uren naar huis rijden met het lood in de schoenen. Ik baal hier echt enorm van.”

Statement FC Utrecht - RKC: 'Als je beleid hebt ingezet, moet je dat ook volhouden'

Zaterdagavond leek ook FC Utrecht - RKC definitief gestaakt te worden. Bij de 2-0 van Zakaria Labyad, in de blessuretijd, werd er bier op het gras gegooid. Dat was de tweede keer, waardoor de wedstrijd volgens het KNVB-protocol definitief stilgelegd had moeten worden. Maar na overleg met burgemeester Sharon Dijksma werden de laatste minuten uitgespeeld. Als statement besloten de voetballers vervolgens niet meer door te voetballen, maar te wachten op het eindsignaal. "Als je beleid hebt ingezet, moet je dat ook volhouden", vertelde Hugo Borst.

“Wat moet je er nog over zeggen?”, verzuchtte Borst vanmiddag na de vroege staking van FC Groningen - Ajax. Is puntenaftrek de volgende noodzakelijke stap? “Laten we heel snel tot een heel strikt protocol komen met enorme straffen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie