EONOS

Nederlandse handbalmannen voor het eerst naar laatste twaalf op EK

2. Nederlandse handbalmannen voor het eerst naar laatste twaalf op EK

De Nederlandse handballers hebben zich geplaatst voor de hoofdronde van het Europees kampioenschap, dat wordt gehouden in Hongarije en Slowakije. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson won in Boedapest de derde en laatste groepswedstrijd van Portugal met 32-31. Door die nipte zege eindigde Oranje met 4 punten als tweede in de poule achter IJsland en mag het de eindronde vervolgen. Topschutter Kay Smits maakte in de laatste seconden van de wedstrijd de winnende goal. Spelmaker Luc Steins werd na afloop uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd.

Oranje doet pas voor de tweede keer mee aan het EK. Twee jaar geleden kwam het team bij zijn debuut niet verder dan de groepsfase en was de zege op Letland het belangrijkste wapenfeit. Op dit EK zijn er al twee overwinningen geboekt en is dus voor het eerst de hoofdronde bereikt. Voor de mannenploeg is dat een nieuwe mijlpaal.

Oranje wist vooraf precies wat het moest doen, omdat de uitslag van de partij tussen de concurrenten IJsland en gastland Hongarije al bekend was. Door hun derde zege op rij (31-30) waren de IJslanders al zeker van de groepswinst en kon Nederland zich zelfs een nederlaag veroorloven tegen de Portugezen. Als het met niet meer dan 1 doelpunt verschil zou verliezen, was zelfs een vervolg in het toernooi gegarandeerd.

Comfortabel

Die betrekkelijk comfortabele uitgangspositie kwam de ploeg van Richardsson niet slecht uit. Op de wedstrijddag werden drie spelers positief getest op het coronavirus en die moesten per direct in isolatie. De besmette Robin Schoenaker, Jeffrey Boomhouwer en Florent Bourget konden dus niet meedoen tegen Portugal, waardoor de bondscoach maar vijftien spelers tot zijn beschikking had.

Maar die vijftien mannen toonden tegen Portugal dezelfde gretigheid als in de voorgaande wedstrijden tegen Hongarije (31-28) en IJsland (28-29). Spelmaker Steins verdeelde en heerste op het veld en doelman Bart Ravensbergen hield de ballen op cruciale momenten tegen. Vooral Dani Baijens was op dreef met vijf goals in de eerste helft, waarin Nederland weliswaar 2-0 achter kwam, maar al snel het initiatief overnam en uitliep naar een voorsprong van 17-13 bij rust.

Harder werken

In de tweede helft moest Oranje harder werken dan gewenst. Aanvankelijk consolideerde de ploeg de voorsprong, maar tegen het einde vochten de Portugezen zich terug en kwamen met nog anderhalve minuut op de klok zelfs 31-30 voor. Dankzij treffers van uitblinkers Steins en Smits rolde er toch nog de winst uit.