Sport

Zodra Femke Heemskerk een fontein ziet, wil ze het water in

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Zodra Femke Heemskerk een fontein ziet, wil ze het water in

[NOS] Ze zwemt zichzelf bij iedereen recht in het hart. Of ze nou goed of slecht presteert, zwemster Femke Heemskerk is altijd een open boek. Ook in het gesprek met Henry Schut in de NOS Olympische podcast.

#16 - Zwemster Femke Heemskerk wil haar barrekening nog niet betalen - NOS Olympische podcast

Heemskerk: "Ik heb geen zin om me anders voor te doen, of een showtje op te houden voor een interview. Ik heb ook geen idee hoe dat moet. Ik word juist geïnspireerd door mensen die eerlijk zijn en die open zijn en die niet alleen maar mooi weer spelen. Daar heb je niets aan, zo is het hele leven niet. Ik kan niet doen alsof sporters dat allemaal niet ervaren of voelen. Ik snap dat niet. Ik wil niet iemand zijn naar wie ik zelf niet zou kunnen luisteren."

Heemskerk is voor de vijfde keer in haar carrière begonnen aan een Olympisch jaar. In 2008 won ze Olympisch goud op de estafette, Tokio worden haar laatste Spelen, haar bonus-Spelen.

Als jong meisje keek ze in 2000 bewonderend naar de prestaties van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband. "Ik zwom toen net een beetje. Ik keek de hele dag televisie. Ik zag slowmotion-beelden van Inge de Bruijn op de 100 vlinder, mooie beelden, muziek van Moby, het nummer Porcelain, en commentaar van Jeroen Grueter. Als ik er aan denk, dat vond ik zo mooi, dat ik dacht: 'Wow zo'n filmpje wil ik ook!'"

Inmiddels is ze vele hoogtepunten verder. Welke afstanden ze in Tokio gaat zwemmen is nog niet duidelijk. In december werd ze -terwijl ze in quarantaine zat vanwege een positieve coronatest van haar man- op de 50 meter vrije slag voorbij gezwommen door Valerie van Roon.

Heemskerk: "Valerie deed het fantastisch, dat meen ik oprecht. Maar er had van te voren over nagedacht moeten zijn, dan was het niet zo pijnlijk geweest als het nu is. Ik snap dat het allemaal heel lastig is, maar je kan niet zo maar zeggen: 'Je hebt pech gehad, corona daar doen we niets mee.' Dat trek ik slecht."

Kroeggeluiden

Wie met Heemskerk praat voelt de passie voor sport en over plezier en geluk in het leven. Heemskerk: "Mijn vader is sportgek, ik denk dat ik het van hem heb. Hij had ook een kroeg, mocht ik de eerste helft kijken. Ik weet nog dat ik in bed lag en dan hoorde ik allerlei geluiden."

Maar ook het water -we zitten letterlijk aan de rand van het bad- is nooit ver weg. "Mijn man maakt altijd grapjes dat als ik een fontein zie dat ik er al in wil. Maar het klopt wel. Ik kan het water niet missen."

Beluister onze Olympische podcast

De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie