Sport

Oud-international Braafheid helpt Amerikaanse daklozen

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-international Braafheid helpt Amerikaanse daklozen

Het is een imposant lijstje dat niet voor iedere voetballer is weggelegd. Met clubs als Bayern München, Lazio Roma, Celtic en als klap op de vuurpijl een WK-finale.

Het gaat over Edson Braafheid. Een voetballer die gekozen heeft voor een leven in de luwte en tegenwoordig woont en speelt in Amerika. In Langs de Lijn en Omstreken vertelt hij over zijn leven in Amerika. "Het gaat heel goed", zegt hij.

Braafheid verhuisde in 2018 naar de Verenigde Staten, omdat zijn vrouw heimwee had. Hij verliet Nederland en voetbalt bij Austin Bold, dat uitkomt op het tweede niveau.

WK-Finale 2010

Braafheid, oud-international van het Nederlands elftal, mocht tijdens de WK-finale in 2010 invallen. Hij verving Giovanni van Bronckhorst in de eerste helft van de verlenging. "Wauw, kippenvel", zegt hij als hij het commentaar bij die wissel hoort. "Kort voordat ik het veld opging, werd ik eraan herinnerd dat de hele wereld naar deze wedstrijd zou kijken."

Hij vervolgt: "Het is een moment dat niemand meer van mij afpakt."

Daklozen

Naast voetbal is Braafheid maatschappelijk betrokken in Amerika. Hij helpt daklozen en voorziet hen van allerlei dingen, van voedsel tot sportschoenen. Hij zegt dat het vaak om veteranen gaat, die aan lagere wal zijn geraakt.

Hij wil de mensen helpen om hun leven weer op te pakken. "Dat ze weer op eigen benen kunnen staan, een appartementje en een baan kunnen krijgen. Dus echt weer het opbouwen van hun leven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie