Sport
AVROTROS

Evgeniy Levchenko: ‘Oekraïne maakt zeker een kans tegen Nederland’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evgeniy Levchenko: ‘Oekraïne maakt zeker een kans tegen Nederland’

Zondag is het zo ver. Dan speelt Nederland de eerste wedstrijd van het EK 2021 tegen Oekraïne. Het duel vindt plaats op Nederlandse bodem, in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko is in Kiev en vertelt over het Oekraïense voetbalelftal bij Humberto.

"Veel mensen hier in Oekraïne, waaronder ik, denken dat we zeker een kans maken tegen Nederland. Natuurlijk heeft het Nederlands elftal meer kwaliteiten, maar het zal aankomen op momenten", zegt Levchenko. Hij vult aan: "Het is alleen lastig in te schatten waar het elftal staat. We hebben oefenwedstrijden gespeeld tegen, met alle respect, mindere tegenstanders. Niemand weet dus hoe het aanstaande zondag tegen een tegenstander als Nederland zal gaan."

Statistieken en videobeelden

Het Oekraïnse voetbalelftal staat onder leiding van bondscoach Andrei Shevchenko. Een moderne coach met genoeg kwaliteit, volgens Levchenko. "Aan het begin waren er veel twijfels over hem, maar hij heeft veel stappen gemaakt en zich ontzettend goed ontwikkeld." Assistent-trainer Mauro Tassotti zou ook erg belangrijk zijn voor het elftal. "Hij maakt Shevchenko een betere coach en praat veel met de spelers. Verder is Tassotti verantwoordelijk voor de tactische analyses en doet hij veel met statistieken en videobeelden."

Volgens Levchenko zijn er een aantal spelers die Nederland in de gaten moet houden zondag. "Oleksandr Zinchenko, die mensen natuurlijk nog kennen van PSV, heeft een goed seizoen gedraaid bij Manchester City. Verder is Malinovsky van Atalanta Bergamo een goede speler en heeft spits Roman Yaremchuk de mogelijkheden om door te groeien naar een topclub. En de achttienjarige Illya Zabarnyi niet te vergeten, onze nummer 3 in de verdediging, die veel potentie heeft."


Controversieel shirt

Terwijl het EK op het punt van beginnen staat, kreeg Oekraïne gisteren te horen dat het shirt moet worden aangepast. Volgens de Europese voetbalbond UEFA staat er een slogan op het tenue die 'duidelijk van politieke aard' is. Levchenko legt uit: "Het gaat om de tekst ‘Glorie aan onze helden’, wat verwijst naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Ik vind het allemaal vreemd. Eerst wordt het shirt goedgekeurd, maar nu de Russen druk hebben uitgeoefend op UEFA moet de tekst eraf."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie