Sport
BNNVARA

Jaike Belfor: 'De zaak Semenya raakt mij persoonlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaike Belfor: 'De zaak Semenya raakt mij persoonlijk'

Van de Internationale Atletiekbond moet Caster Semenya pillen slikken om haar testosteron te verlagen. Nu heeft de sportwereld een mening over de vraag: is Caster Semenya vrouw genoeg om mee te mogen doen bij de vrouwen? Voor Jaike Belfor is het heel herkenbaar: haar testosterongehalte is ook hoger dan bij andere vrouwen. Over wat dat met je doet op persoonlijk en sportief niveau vertelt ze in BVSC.

In haar pubertijd had Jaike geen natuurlijke eisprong. Na onderzoek bleek dat haar testosterongehalte hoger was dan gebruikelijk. Dat gehalte heeft invloed op haar spierkracht. "Ik ben heel sterk", lacht Jaike, "ik maak makkelijk en veel spieren aan en ik breek ze ook moeilijk weer af. Dat zijn dan de positieve dingen, maar er zitten ook negatieve aspecten aan."

Quote

Dat ze een verhoogd testosterongehalte heeft, verandert niks aan het feit dat ze een vrouw is.

Jaike Belfor

Negatieve aspecten

Jaike: "Dat vergeet iedereen. Iedereen denkt, halleluja je maakt veel testosteron aan. Maar het gaat ook vaak samen met obesitas en diabetes II. Dat soort dingen merk ik ook bij mezelf. Gewicht verliezen is voor mij extreem moeilijk. En als vechtsporter is dat lastig. Want ik moet soms best wat afvallen voor een wedstrijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Is het wel een meisje?'

Caster Semenya moet medicijnen slikken om haar testosterongehalte naar beneden te krijgen. Jaike: "Ik vind dat echt niet kunnen. Je insinueert daarbij bijna dat iemand abnormaal is. Ik vind de manier waarop zo'n discussie wordt gevoerd kwetsend naar de vrouw. Er zijn best wel wat vrouwen in de wereld die dit probleem hebben. Ik heb dan soms het gevoel dat ik bijna niet als vrouw wordt gezien."

Quote

Ik heb dan soms het gevoel dat ik bijna niet als vrouw wordt gezien.

Jaike Belfor

Vroeger kreeg Jaike te maken daardoor met nare opmerkingen in haar sport. 'Is het wel een meisje, kan iemand het even checken?', vroegen coaches zich dan af. "Het kwetste me wel", vertelt Jaike, "zeker in de pubertijd als iemand gaat twijfelen aan je vrouw-zijn. En ik denk bij Semenya ook: het is een vrouw. Dat ze een verhoogd testosterongehalte heeft, verandert niks aan het feit dat ze een vrouw is. En dat vind ik er best wel pijnlijk aan."

'Laat die vrouw lekker rennen'

Aan de andere kant vinden mensen dat het sneu is voor de vrouwen met een minder hoog testosteron gehalte. Zij zouden dan niet een eerlijke kans hebben. Jaike: "Die hebben dan gewoon toch pech? Moet ik dan opeens alleen met mannen gaan vechten? Nee, breng me een vrouw die sterk genoeg is." En wat moet het CAS dan beslissen volgens Jaike? "Laat die vrouw lekker rennen."

Jaike Belfor over Caster Semenya

Jaike Belfor is elke woensdag co-host bij BVSC. Abonneer je hier op de podcast.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie