Sport

Nederland boft bij WK-loting

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland boft bij WK-loting

Het Nederlands voetbalelftal speelt in de groepsfase van het WK-voetbal tegen Senegal, Ecuador en Qatar. Daarmee treft Oranje het want de echte toplanden worden in de eerste ronde ontlopen. Het WK wordt vanwege de weersomstandigheden in Qatar in November gehouden.

Oranje start het toernooi op de openingsdag, 21 november. In Doha is dan Senegal de tegenstander. Het is op papier de lastigste tegenstander want begin dit jaar werd de Africa-Cup veroverd. Het is voor het eerst dat het Nederlands Elftal tegenover dit Afrikaanse land komt te staan. Blikvanger in dit team is Sadio Mané, de vleugelspits van Liverpool.

Ook Qatar is een land waar Nederland nog nooit tegen heeft gevoetbald. Het is voor Louis van Gaal de grote onbekende in de groep. De bondscoach, die deze tegenstander al voorspelde, ziet dat niet als een probleem. Er zijn voldoende goede scouts in dienst van de KNVB en die moeten nu hard aan het werk. Het gastland is in de groepsfase op 29 november de laatste tegenstander.

Video niet beschikbaar

Tussendoor, 25 november, staat Ecuador op het programma. Dat land is voor Oranje wat minder vreemd. In de voorbereiding op het WK van 2014 werd tegen het Zuid-Amerikaanse land een oefenwedstrijd gespeeld. Oranje, toen ook al onder leiding van Van Gaal, kwam in Amsterdam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Acht jaar eerder werd er ternauwernood met 1-0 gewonnen. Het geeft gelijk aan dat het er nog wel even moet worden gevoetbald om de volgende ronde te bereiken.

Louis van Gaal wil daarom ook niet gelijk spreken van een fijne loting. Hij wijst daarbij op 2014 toen Oranje in de groepsfase van het WK werd gekoppeld aan titelverdediger en Europees kampioen Spanje, Chili en Australië. Op papier een zware loting, maar alleen het laatste elftal zorgde door haar wilskracht voor problemen. Maar dat Oranje het bij het komende WK slechter kon treffen, dat kon zelfs Louis van Gaal niet ontkennen.

Ster advertentie
Ster advertentie