Sport
EONOS

'Van Basten wordt nu een collector's item in FIFA'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van Basten wordt nu een collector's item in FIFA'

"Als je nu Van Basten hebt, ben je één van de weinigen", zegt e-sporter Koen Weijland in Langs de Lijn en Omstreken. Hij reageert op de schorsing van Van Basten in de videogame FIFA 20.

Van Basten is door EA, de uitgever van het spel, geschorst, omdat hij anderhalve week geleden in een televisie-uitzending op FOX Sports "Sieg Heil" zei. In een verklaring schrijft EA: "Onze toewijding aan gelijkwaardigheid en diversiteit moet in onze hele game terugkeren. Daarom schorsen we alle Marco van Basten-items in de game."

Van Basten niet helemaal uit het spel

De schorsing houdt in dat Van Basten niet meer als zogenaamde icoon-speler te verkrijgen is. Gamers die de modus Ultimate Team spelen, openen pakketjes waar willekeurige spelers in zitten. Van Basten zal daar dus niet meer inzitten.

Toch verdwijnt hij niet helemaal uit het spel. "Iedereen die op dit moment Van Basten in zijn team had, zal hem nog wel behouden. En Van Basten is ook nog steeds te verkrijgen op de transfermarkt", vertelt Weijland.

Weijland, die vijf keer Nederlands kampioen werd als e-sporter, vindt het moeilijk om zijn mening te geven over het onderwerp. "Het is een heel gevoelig onderwerp." Hij vervolgt: "Ik denk niet dat Van Basten zich verbonden voelt met het gedachtegoed van de nazi's, maar dat zo'n uitspraak heel dom is en niet handig, dat weten we allemaal. We moeten dus begrijpen dat EA zo'n beslissing maakt."

Vraag en aanbod

Gamers kunnen dus geen nieuwe Van Basten meer in hun pakketjes verwachten. Daardoor wordt het waarschijnlijk een schaars goed. "Het is een vraag en aanbod-marktwerking. Als er geen nieuwe kaarten van Van Basten meer te verkrijgen zijn, betekent dat dat de prijs van de huidige kaarten ineens heel erg omhoog gaat. Het wordt echt een collector's item."

Ster advertentie
Ster advertentie