Sport
EONOS

Smeekens stopt ermee: 'Heel moeilijk, maar fysiek was het op'

foto: Getty Imagesfoto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Smeekens stopt ermee: 'Heel moeilijk, maar fysiek was het op'

De kogel is door de kerk voor schaatser Jan Smeekens. Na een schaatscarrière van vijftien jaar heeft hij vrijdag op 33-jarige leeftijd een punt gezet achter zijn loopbaan.

Smeekens werd in 2017 wereldkampioen op de 500 meter en in 2014 won hij op diezelfde afstand een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Sotsji.

Smeekens leek op weg naar olympisch goud. Het scorebord gaf heel even aan dat hij winnaar was, maar nadat de tijden werden aangepast, bleek dat Michel Mulder 0,012 seconden sneller was en er dus met het goud vandoor ging.

"Het was heel zuur, maar als ik nu terugkijk, dan ben ik supertrots dat ik op dat podium heb laten zien dat ik goed kan schaatsen", zegt Smeekens. Dat hij heel even dacht goud te hebben gewonnen, maakte het nog wat moeilijker. "Dat voel je in elke vezel. Dan moet je later horen dat je toch tweede bent. Daar heb ik wel even last van gehad."

In gesprek met NOS-verslaggever Bert Maalderink vertelt Smeekens dat het een moeilijke beslissing was.

Smeekens weet nog niet precies wat hij hierna gaat doen, maar zegt het schaatsen wel te blijven volgen. Hij doet komend weekend niet mee aan de wereldbekerfinale in Thialf, maar hij is zondag wel aanwezig in Heerenveen om afscheid te nemen. "Thialf blijft een bijzonder plekje met de supporters en het schaatsen in Nederland. Daar kijk ik wel naar uit."

Ster advertentie
Ster advertentie