Sport
NOSNTR

Kruijswijk derde in Vuelta, winst op komst?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kruijswijk derde in Vuelta, winst op komst?

Met nog vijf etappes te gaan staat Steven Kruijswijk derde in het klassement van de Vuelta. Hij staat op 19 seconden van Alejandro Valverde en 52 seconden van rodetruidrager Simon Yates. Luister vanaf 16.00 uur mee met Nieuws en Co.

Volgens verslaggever Han Kock is er nog alles mogelijk voor de Nederlander: "Steven maakt een evenwichtige indruk en weet heel goed waar hij mee bezig is. Hij is heel volwassen en berekend, heel rustig ook, op z'n Kruijswijks. Tijdens de tijdrit van gisteren was hij de beste van alle klassementsrenners."

"Historisch gezien is zijn derde week ook de beste. Wat heel bijzonder is, is dat hij na de Tour de France geen hoogtestage heeft gedaan. Hij heeft zijn conditie en mentale gesteldheid meegenomen vanuit de Tour", zegt Kock.

Vuurwerk

"In de bergetappe van zondag was Kruijswijk eigenlijk de minste van de favorieten" vervolgt Kock. "Hij moest steeds lossen, maar kwam steeds terug. Alejandro Valverde had veel profijt van Kruijswijk. Maar in de bergetappe ging Steven juist in de aanval en had de rest moeite om in zijn wiel te blijven."

"In de tijdrit had Steven ze een draai om de oren gegeven, vooral de Colombianen. Die zijn woensdag uit op revanche. Dat wordt gegarandeerd vuurwerk", waarschuwt Kock.

Aanvallen

Donderdag is een sprintersetappe en vrijdag is het lang vlak met een zware slotklim. Zaak is voor Kruijswijk om zich goed te voelen en geen pech te krijgen.

Zaterdag lijkt de uitgelezen dag om de klassementsleiders aan te vallen. "Het is moeilijk om te zeggen, maar als Steven zich goed voelt, gaat hij aanvallen", denkt Kock.

Winst?

Oud wielrenner Michiel Elijzen hoopt dat Kruijswijk zijn podiumplaats kan behouden. "Steven is altijd vrij constant in grote rondes en wordt meestal ook niet slechter in de derde week. In de tijdrit startte hij sneller dan Rohan Dennis en die wist hij nog redelijk te consolideren. Dat betekent dat er vrijwel geen slijtage op zit bij hem."

Kock is optimistischer over de kansen van Kruijswijk, ook al wordt dat niet gemakkelijk. "Als Kruijswijk wil winnen, moet hij aanvallen. Maar vergis je niet, het is de wereldtop tegen wie hij rijdt. Quintana bijvoorbeeld, die is gekomen om te winnen en niks minder. Dus die gaat ook nog een keer voor de dood of de gladiolen."

Het is hopen op een 'Giro-scenario'. In de afgelopen Giro kreeg Yates een inzinking. "Hij heeft zich tot nu toe rustig gehouden, zijn ploeg heeft geprobeerd hem te kanaliseren. Maar het blijft een Jack Russel Terrier, hij is moeilijk rustig te houden en wil altijd aanvallen. Volgens zijn ploeg heeft hij veel geleerd en is hij nu tactisch slimmer. We gaan het zien", analyseert Kock.

"In de etappe naar Lagos de Covadonga zag je dat de toppers heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Steven kan de Vuelta winnen", sluit Elijzen af.

Ster advertentie
Ster advertentie