Naar homepage
Sport

De olympische baan van Twan van Gendt
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De olympische baan van Twan van Gendt

Als je in Ammerzoden ben kan je hem bijna niet missen: een BMX-baan met een startheuvel van acht meter hoog. Het project in het Gelderse dorp is van Twan van Gendt, wereldkampioen BMX in 2019 en kandidaat voor olympisch eremetaal in 2021.

Met het nabouwen van het eerste deel van de olympische baan in Tokio wil Twan van Gendt (28) zijn olympische ambities nog meer kracht bijzetten. Het idee kwam eigenlijk van zijn sponsor die de samenwerking daarmee verder uitbreidde. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Van Gendt dat hij vervolgens de gesprekken met de gemeente moest voeren, gesprekken die snel en soepel verliepen.

De bouw werd vanaf dichtbij gevolgd om er zeker van te zijn dat alles klopte. "Er worden allemaal bedrijven ingehuurd en die vertellen je ongeveer wat er gedaan moet worden maar ja, de heuvel komt echt tot op de centimeter nauwkeurig." Helemaal uniek is het initiatief niet. Ook in Frankrijk is al een deel van de baan nagebouwd en Colombia is de volgende op de lijst.

Hoe Van Gendt in Tokio moet komen is nog onduidelijk. De kwalificatieprocedure was nog niet afgerond toen het coronavirus zijn intrede deed en alles werd stilgelegd. En ook voor de komende tijd zijn er nog geen wereldbekerwedstrijden op de agenda gezet. Maar Van Gendt verwacht geen rare dingen en rekent gewoon op een startbewijs voor de Spelen, zijn laatste als BMX-er.

Maar het zal geen afscheid van de sport zijn. "Ik ben als sporter nog zeker niet klaar, ik merk wel dat er nog genoeg vuur in mij zit, maar misschien een andere uitdaging." Omdat hij de baan niet ambieert en het veldrijden niet olympisch is lijkt de mountainbike zijn volgende doel te zijn. "Ik fiets nu 24 jaar en alles op twee wielen vind ik hartstikke mooi, het zou een prima uitdaging zijn." aldus Van Gendt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie