Sport
EONOS

Afgezwaaide judoka Grol: 'Had graag meer talent gehad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afgezwaaide judoka Grol: 'Had graag meer talent gehad'

"Qua motoriek had ik graag meer gaven gehad." Voormalig judoka Henk Grol blikt in Langs de Lijn en Omstreken terug op zijn topsportcarrière en doet enkele opvallende uitspraken. Zo noemt hij zichzelf een "gemiddeld talent", ondanks zijn medailles op de Olympische Spelen. "Ik heb mezelf nooit een groot talent gevonden, maar wel een talent in hard werken. Dat is ook groot een talent. Ik heb altijd discipline kunnen opbrengen."

En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Naast zijn twee bronzen plakken op de Spelen (2008 en 2012) werd hij onder andere meerdere keren wereldkampioen. Toch kan de geboren Veendammer, die een jaar geleden gestopt is, nu pas genieten van zijn prestaties. "Ik was als sporter altijd bezig met het volgende. Ook na een succes. Ik probeer trotser te worden op wat ik bereikt heb."

Dat lukt Grol in de uitzending wel aardig. Na een compilatie van zijn carrière glimt hij. "Ik herbeleef momenten. Het is intens voor mij. Ik begin dingen een plekje te geven en ga genieten van datgene wat komen gaat."

Een van die nieuwe dingen in zijn leven is het ‘ambassadeurschap’ van de sport judo. Dit 'werk' gaat hij zondag in de praktijk brengen als hij te gast is in Langs de Lijn, vanwege het WK judo dat morgen begint. "Ik ben judo. Voor mij is het de mooiste sport die er is. Ik hoop dat judo op de kaart komt. Het is een nobele vechtsport die goed is voor kinderen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie