Sport
EONOS

Excuses en vergoeding, maar het schandaal is nog niet ten einde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Excuses en vergoeding, maar het schandaal is nog niet ten einde

NOC*NSF heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers van het grote turnschandaal. Ook kunnen gedupeerde turnsters die uitkwamen op internationale toernooien rekenen op een tegemoetkoming van 5.000 euro.

Het gebaar van de sportkoepel komt ruim vijf maanden na het verschijnen van het rapport 'Ongelijke Leggers'. Daarin wordt door onderzoekers Marjan Olfers en Anton van Wijk uitgebreid melding gemaakt van misstanden die jarenlang plaatsvonden in het Nederlandse turnen. Daaruit bleek ook dat vernederingen en intimidaties bekende verschijnselen zijn in het turnen.

NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen toonde zich geschokt maar ging ook door het stof. Er waren al eerder rapporten verschenen, soms in opdracht van de sportkoepel, maar daar is uiteindelijk onvoldoende mee gedaan. Volgens Van Zanen omdat ze vooral werden gezien als individuele misdragingen waarbij nooit het grote verband werd gezien.

Dat er nu excuses zijn gemaakt en een bedrag als tegemoetkoming is vastgesteld wil volgens Edwin Cornelissen nog niet betekenen dat het schandaal ten einde is. De turncommentator van de NOS vertelde in Langs de Lijn En Omstreken dat de eerder genoemde vijfduizend euro moet worden gezien als een handreiking maar dat het ieder individu vrij staat om nog eens naar de rechter te stappen. Ook is er nog een tuchtrechter die zich moet gaan uitspreken.

"Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de zaak die loopt tegen Vincent Wevers, Frank Louter. Dat zijn toch namen die meerdere malen en met behoorlijke aantijgingen zijn genoemd." aldus Cornelissen. "En je zit nog met de praktische uitvoering. Bijvoorbeeld als het gaat om die vijfduizend euro, wie moet dat gaan betalen?"

Ster advertentie
Ster advertentie