Sport
AVROTROS

3 seconden tijdwinst op de ploegenachtervolging met een snelle helm? Dat is niet het enige dat onze schaatsers had geholpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 seconden tijdwinst op de ploegenachtervolging met een snelle helm? Dat is niet het enige dat onze schaatsers had geholpen

Maar één bronzen medaille voor de dames. Meer zat er niet in voor de Nederlandse schaatsers op de ploegenachtervolgingen op de Olympische Spelen. Volgens helmenfabrikant Diederik Hol had dat beter gekund met een speciale aerodynamische helm. Heeft hij gelijk? Lammert de Bruin checkt het in 'Feit of Fictie' bij EenVandaag.


Samen met de schaatsbond ontwikkelde Diederik een nieuwe, aerodynamische helm, die het bij testen in een windtunnel beter bleek te doen dan de helm die de schaatsers op dat moment droegen. Zo goed zelfs, dat Hol in de Olympische podcast van het AD, 'Hallo Peking', uitrekende dat de dames en heren 2,5 en 3,5 seconde sneller hadden kunnen zijn, als ze zijn helm op hadden gehad.

'3 seconden wel veel'

Bewegingswetenschapper Jos de Koning was een van de bedenkers van de klapschaats en weet als geen ander hoe een goede sportinnovatie kan zorgen voor een flinke tijdswinst. Toch vraagt hij zich af of de tijdswinst van deze helm zo fors is: "Dat moet je dan in een model zetten. Ik vind 3 seconden wel veel, maar ik heb het niet gemeten. Tegelijkertijd moet je niet vergeten dat die helmfabrikant wel helmen wil verkopen, natuurlijk."

Dat die tijdswinst inderdaad gehaald wordt, zou best kunnen, zegt oud-schaatsster en bewegingswetenschapper Floor van den Brandt. Haar onderzoek richt zich specifiek op de 'team pursuit'. "Super hoor, als je 3 seconden winst kunt halen met die helm! Maar er zijn wel meer dingen waardoor het sneller kan."

Meer dingen spelen mee

Het meest ergerde ze zich tijdens de ritten aan het losse haar van de schaatsers: "Ik zag allerlei wapperende haren achter die helmen. Op individuele afstanden heeft iedereen z'n haar onder de cap van dat strakke pak, maar met een helm op zie ik ineens allerlei vlechten en losse haren. Dat zorgt sowieso voor tegenwind, of je nou een snelle helm op hebt of niet."

Zo sommen De Koning en Van den Brandt nog een paar dingen op waar spectaculaire tijdswinst in zou kunnen zitten: dichter op elkaar rijden zorgt voor minder luchtdruk tussen de schaatsers, elkaar duwen zorgt ervoor dat de voorste rijder langer op kop kan blijven en je niet hoeft te wisselen. Ook drie schaatsers die allemaal ongeveer even lang zijn, kan helpen. "Hoewel de Canadese dames wel goud pakten, terwijl één van hen een kop groter is dan de andere twee," lacht Van den Brandt.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie