Sport
MAX

Roxane Knetemann: 'Mijn naam zorgde voor extra druk'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Roxane Knetemann: 'Mijn naam zorgde voor extra druk'

Roxane Knetemann heeft haar fiets inmiddels aan de wilgen gehangen na een mooie loopbaan. Het was de mooiste tijd uit haar leven, maar zorgde ook voor veel druk als dochter van Gerrie Knetemann. Ze voelde altijd de druk van die naam op haar.

Dat zei Knetemann zondag op De Perstribune van MAX. "Als ik iets presteerde dan werd dat altijd gekoppeld aan mijn vader." Maar volgens Knetemann was het niet vanzelfsprekend dat ze zelf ook goed presteerde als wielrenster. "De trainingen zijn voor mij net zo zwaar als voor andere rensters."

Eyeopener door Marianne Vos

Dat Knetemann überhaupt een succesvol wielrenner werd mag gerust als een prestatie van formaat worden beschouwd. In 2008 ging het erg slecht met de toen 21-jarige Knetemann. Haar vader was vier jaar daarvoor overleden en dat had een grote impact op haar.

Ze leefde niet voor haar sport, ging veel uit en ook op het vlak van gezondheid was Knetemann er slecht aan toe. Toen ging ze naar de Spelen in Beijing waar haar vriend Wim Stroetinga meedeed op de baan. Een piepjonge Marianne Vos won daar Olympisch Goud op de puntenkoers. "Dat onderdeel is de reden geweest waarom ik wielrennen leuk ben gaan vinden. Ik weet nog dat ik op de tribune zat en Marianne won goud. Een soort jaloezie nam het over en ik dacht alleen maar 'ik wil dat!'" Vanaf dat moment is Knetemann vol gaan leven als een topsporter en heeft ze het gemaakt in het vrouwenpeloton.

Vader Gerrie

Toch is het vader Gerrie Knetemann die altijd ter sprake komt bij Roxane. Gerrie Knetemann overleed op 53-jarige leeftijd in 2004 en zou komende week 70 jaar oud zijn geworden. "Ik ben gestopt met tellen hoe oud hij zou zijn geworden", zegt Knetemann daarover. Beroemd is onder meer het fragment waarin Mart Smeets een huilende Gerrie Knetemann in 1985 opvangt na het winnen van de Amstel Gold Race.

Mart Smeets vertelde bij De Perstribune een mooie anekdote over Gerrie Knetemann dat ze tot diep in de nacht een interview opnamen en dat Knetemann de dag erna gewoon op de fiets zat uit te rusten. Het emotioneert dochter Roxane. "Ik denk dat iedereen hem wel zo kent", zegt Knetemann met een snik in haar stem.

De Perstribune: Roxane Knetemann

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie