Sport
EONOS

Het grootste succes van Hans Spaan

foto: RW racingfoto: RW racing
  1. Nieuwschevron right
  2. Het grootste succes van Hans Spaan

Het was niet voor het eerst dat een Nederlander in Assen als eerste over de streep kwam. Vooral aan het einde van de jaren zeventig konden de Nederlandse fans juichen. Wil Hartog in 1977 en wijlen Jack Middelburg in 1980 waren de beste in de koningsklasse, de 500 cc. Hans Spaan sloot in 1989 de rij die in 1948 werd geopend door Dirk Renooy. Beide coureurs wonnen in de 125 cc.

Het was een bijzondere dag voor Hans Spaan al was het niet eens zijn eerste overwinning. Eerder in de maand won hij de Grote Prijs van Oostenrijk. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij dat die overwinning in de regen werd behaald en dat hij daarom met een ruime voorsprong over de finish kwam. "Assen was natuurlijk helemaal droog, en dat was natuurlijk heel wat anders. Iedereen wist dat ik in de regen heel snel was maar droog weer, dat zou ik dan wel net niet winnen."

Hans Spaan wint TT 1989

Maar Spaan won wel. Het grootste gedeelte van de race was hij weer vergeten maar bij het luisteren van de radiofragmenten komt het succes weer terug. Ook die bijzondere laatste ronde op het circuit in Assen waar hij door iedereen wordt toegejuicht. "Ik had eerst een ereronde gereden, dan stop je en komt iedereen op je af en word je er vanaf getild. Ik denk dat ik het eerste kwartier niet meer op de grond gestaan heb."

Video niet beschikbaar

Na zijn actieve carrière bleef Spaan actief in zijn sport. Eerst al begeleider van rijders, daarna als chefmonteur. De trotse opa van een kleindochter eindigt het gesprek met een opmerkelijke onthulling. De succesvolle coureur uit de eind tachtiger, begin negentiger jaren heeft geen motorrijbewijs. "Ik kan eigenlijk niet zo goed motorrijden", grinnikt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie