Sport
EONOS

Roeiers Wielaard en Uittenbogaard dromen van eigen regeneratieve boerderij

foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Roeiers Wielaard en Uittenbogaard dromen van eigen regeneratieve boerderij

Roeiers Kirsten Wielaard en Dirk Uittenbogaard boekten succes op het water, maar besloten recentelijk hun topsportleven op een laag pitje te zetten en zich te concentreren op iets heel anders. Ze dromen nu namelijk van hun eigen regeneratieve boerderij.

Uittenbogaard heeft meerdere wereldtitels gewonnen en pakte in 2016 in Rio de Janeiro een bronzen medaille met de Holland Acht op de Olympische Spelen. Vorige zomer kwam daar een gouden olympische medaille bij. In Tokio won hij, ondanks een misslag, goud met de dubbel vier. Wielaard won twee keer zilver op de Europese Kampioenschappen.

Ze willen nu hun eigen regeneratieve boerderij beginnen. Daarbij staat de bodem centraal en worden natuurlijke hulpbronnen versterkt, in plaats van uitgeput.

De afgelopen jaren werd er in de landbouwsector veel gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden. In regeneratieve landbouw wordt het gebruik van chemische middelen juist beperkt. De biodiversiteit wordt gemaximaliseerd door veel verschillende gewassen op één stuk te verbouwen.

"Ik denk dat dit op veel plekken raakt aan wie ik ben", zegt Wielaard. "Het buiten zijn, het harde werken, maar ook met een groter doel", wijst ze op bijvoorbeeld het produceren van goed voedsel en het milieuprobleem tegengaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie