Sport
MAX

Ebi Smolarek: 'Polen gaat winnen van Nederland'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Ebi Smolarek: 'Polen gaat winnen van Nederland'

Ebi Smolarek maakte als voetballer naam bij onder meer Feyenoord en Borussia Dortmund. Tegenwoordig is hij voorzitter van de spelersvakbond van Polen, het land waar hij 47 interlands voor speelde. Smolarek heeft vertrouwen in de Nations League-wedstrijd van Polen tegen Nederland van aanstaande woensdag. "Polen gaat winnen."

Video niet beschikbaar

Dat zei Smolarek zondag op De Perstribune van MAX. Nederland won de heenwedstrijd met 1-0 van Polen, maar Smolarek is vol vertrouwen. "Ze spelen op dit moment beter dan Nederland." Eerst focust Smolarek zich nog op de wedstrijd van Polen tegen Italië. "Dat vind ik een hele leuke wedstrijd." Zelf speelde Smolarek één WK en één EK met de nationale ploeg.

Talent met de paplepel ingegoten

Dat talent had hij niet van een vreemde. Ebi's vader Wlodi Smolarek werd in 1982 derde op het WK met Polen en speelde later nog voor Feyenoord en FC Utrecht. Op zijn zevende kwam Ebi in Nederland wonen en een paar jaar later kwam ook hij bij Feyenoord te spelen. Daar werd hij altijd bijgestaan door z'n vader. "Hij zei altijd wat er beter kon. Als ik drie keer scoorde zei hij dat het er ook vier hadden kunnen zijn. Hij was altijd erg realistisch."

Op slechts 54-jarige leeftijd overleed Wlodi Smolarek in 2012. Op dat moment speelde Ebi bij ADO Den Haag. Hij kreeg het tragische nieuws te horen van trainer Maurice Steijn. "Ik was in shock. Die avond ben ik met mijn broer, vrouw en kinderen terug naar Polen gevlogen." In de eerste wedstrijd die Smolarek daarna speelde scoorde hij meteen zijn eerste doelpunt voor ADO Den Haag. Een emotioneel moment voor Smolarek, maar wat hem en de familie vooral veel deed was de steunbetuigingen die hij kreeg. "Toevallig was het weekend nadat m'n vader overleed Feyenoord - FC Utrecht. De fans hadden samen een mooi spandoek gemaakt. Daar zijn wij ze nog altijd dankbaar voor."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Italië gaat in de Nations League-poule van Nederland aan kop met negen punten. Nederland volgt met acht en Polen met zeven punten. Bosnië-Herzegovina is hekkensluiter en al gedegradeerd met twee punten. Nederland moet woensdag winnen van Polen, en dan hopen dat Italië punten laat liggen in Bosnië.

De Perstribune: Ebi Smolarek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie