Sport

Na 40 jaar verlaat Alberda de topsport, maar hij is nog lang niet uitgedroomd

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 40 jaar verlaat Alberda de topsport, maar hij is nog lang niet uitgedroomd

Joop Alberda is de coach die in 1996 op legendarische wijze olympisch goud won met de Nederlandse volleybalmannen. Nu is hij 70 jaar en stopt hij zijn sportloopbaan.

Alberda is te gast in Langs de Lijn En Omstreken en hij droomt van lange (zeil)reizen maken. In de studio wordt daar een voorschot op genomen en wordt er teruggeblikt op zijn loopbaan.

Dat gebeurt aan de hand van een 'ultieme' zeiltocht met de boot van Alberda. Die draagt de naam Spirit of '96, verwijzend naar het olympisch goud van Atlanta.

De tocht begint in Friesland en meert daarna aan in Zweden, waar Alberda naartoe ging om zich te ontwikkelen als volleybalcoach. De reis vervolgt zich naar Atlanta, waar hij dus zijn grootste succes boekte.

Ook wordt er gestopt in Australiƫ en voordat de zeilboot terugkeert naar Nederland, wordt Alaska aangedaan. Daar beleefde Alberda een bijzonder avontuur samen met Geert Trompetter.

Op een vlot zijn ze drie weken 'into the wild' gegaan en dat heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. "Stilte is mijn vriend geworden. Ik heb sindsdien mijn radio in de auto niet meer aan."

Joop Alberda verlaat topsport, maar is nog niet klaar met dromen

Ster advertentie
Ster advertentie