Sport
NOS

Sloveens feestje in Tour de France: ritwinst Pogacar en gele trui Roglic

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Sloveens feestje in Tour de France: ritwinst Pogacar en gele trui Roglic

Jumbo-Visma moet na de rustdag aan de bak om de gele trui te verdedigen. Kopman Primož Roglič nam de leidende positie over door in het eerste groepje te finishen en bonificatieseconden te pakken. Zijn landgenoot Tadej Pogačar pakte de dagzege in Laruns.

De sprintersploegen hielden de boel onder controle in het begin van deze Pyreneeënrit. Een groep zonderde zich uiteindelijk af, met daarbij onder andere Thibaut Pinot. De Fransman was zaterdag volledig door het ijs gezakt. Wout van Aert ging mee namens Jumbo-Visma en ook Dylan van Baarle was erbij als vooruitgeschoven post voor de regerend tourwinnaar Egan Bernal. Echt weg kwamen zij niet; dat lukte alleen Marc Hirschi van Sunweb.

Kopmannen komen uit hun hok

Jumbo-Visma voerde de forcing op kop van het peloton, waardoor het verschil met de eenzame leider binnen de perken bleef. Op de flanken van de Col de Marie Blanque viel het elitegroepje uit elkaar. Gele truidrager Adam Yates was een van de eersten die moest lossen. Pogačar schudde als eerste aan de boom en vervolgens liet ook Egan Bernal zich zien. Alleen Mikel Landa, Roglič en Richie Porte konden de twee aanvallend ingestelde renners volgen. Op de top pakte Roglič een paar extra bonifactieseconden meer dan Pogačar, die bij het bereiken van de top bijna ten val kwam. Yates reed slechts 1.20 minuut achter koploper Hirschi.

Hirschi derde

Video niet beschikbaar

Wat volgde was een lange afdaling naar de streep. Genoeg ruimte om in elkaar te schuiven. Het was spannend of Hirschi zijn voorsprong zou behouden. Het gaatje werd kleiner en kleiner. Op 2 kilometer van de streep kwam Hirschi in het groepje met Bernal, Roglič, Pogačar en Landa terecht. De Sloveen Pogačar was de snelste. Hirschi kwam nog dichtbij in de sprint en kwam voor de tweede keer in deze Tour op het dagpodium. Morgen is er een rustdag in de Ronde van Frankrijk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie