Sport
NOS

Mads Pedersen verrassende wereldkampioen wielrennen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Mads Pedersen verrassende wereldkampioen wielrennen

De Deen Mads Pedersen is in Harrogate wereldkampioen wielrennen geworden. Hij behoorde vooraf niet tot de favorieten. Mathieu van der Poel reed lang in de kopgroep, maar was na een tijdje helemaal op.

In een regenachtig Engeland besloot de UCI het parcours in te korten. Twee belangrijke klimmen werden genegeerd, daarentegen moest het peloton twee extra rondes over het lokale parcours rijden.

Twee grote ronde winnaars vooraan

In de eerste kopgroep van de dag zaten winnaars van twee grote rondes in 2019: Richard Carapaz (won de Giro) en Primoz Roglic (won de Vuelta). Zij kregen niet veel voorsprong van het peloton en werden al vroeg weer gegrepen. Alejandro Valverde, de regerend wereldkampioen, stapte al vroeg af.

Van der Poel rijdt naar koplopers toe

Stefan Küng en Lawson Craddock kozen daarna het hazepad. De Zwitser en de Amerikaan kregen niet meer dan dertig seconden. Mads Pedersen, Mike Teunissen en Gianni Moscon voegden zich later bij Küng, die zonder Craddock voorop bleef. Op het moment dat Teunissen vooraan moest lossen, versnelde Mathieu van der Poel. De favoriet voor de wereldtitel reed samen met Matteo Trentin naar de koplopers toe. Twaalf kilometer van het einde moest Van der Poel laten gaan. De alleskunner was helemaal leeg gereden.

Trentin geklopt in de sprint

Ook Moscon hield het niet vol tot het einde. Küng, Pedersen en Trentin konden gaan sprinten voor de regenboogtrui. Normaal gesproken is de Italiaan de snelste in de sprint, maar niet na deze afstand. Pedersen klopte hem op de laatste honderden meters. De renner van Trek-Segafredo mag een jaar lang de regenboogtrui dragen. Niki Terpstra was de beste Nederlander op de twintigste plaats.

Mathieu van der Poel: 'geen hongerklop'

Ster advertentie
Ster advertentie