Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Van der Poel moet Sportman van het Jaar worden'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Van der Poel moet Sportman van het Jaar worden'

De jaarlijkse sportprijzen worden woensdag weer uitgereikt op het Sportgala. Baanwielrenner Harrie Lavreysen, Formule 1-coureur Max Verstappen en wielrenner Mathieu van der Poel maken kans op de titel Sportman van het Jaar. Alle drie zijn ze dit jaar wereldkampioen geworden in hun sport. Laatstgenoemde verdient die uitverkiezing het meest, betoogt Hugo Borst. "Ook als Mathieu een keer niet wint, genieten we van zijn strijdlust."

Hugo Borst kan moeilijk kiezen uit de drie genomineerden, die dit jaar allemaal wereldkampioen werden in hun sport. "Ik probeer een argumentatie te vinden," zegt Borst, "maar ik kom er bijna niet uit."

Baanwielrenner Harrie Lavreysen werd dit jaar tweemaal wereldkampioen, op de sprint en teamsprint. Daarnaast pakte de 26-jarige Brabander beide titels ook op het EK in februari, waar hij bovendien nog Europees kampioen op de keirin werd.

Max Verstappen won dit jaar 19 van de 23 races in de Formule 1, een winstpercentage van bijna 83 procent. En wielrenner Mathieu van der Poel kroonde zich tot wereldkampioen op de weg en in het veldrijden. Daarnaast won hij twee wegklassiekers: Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo.

Borst vindt dat Van der Poel de titel Sportman van het Jaar het meest verdient. "Ook als Mathieu een keer niet wint, genieten we van zijn strijdlust. Dat vind ik zo mooi."

Quote

Heroïsche gevechten heb ik bij Verstappen niet gezien

Luisteraar Sander over het seizoen van wielrenner Mathieu van der Poel

Wat vinden de luisteraars?

De winnaar wordt bepaald door een vakjury en andere topsporters. Maar wat vinden de luisteraars? Zij kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app.

Volgens Sander is er maar één iemand die de titel het meest verdient: Van der Poel. "De tegenstander bij het wielrennen is veel groter, er winnen veel meer verschillende renners met diverse kwaliteiten", schrijft hij. "Heroïsche gevechten met Wout van Aert en Tadej Pogacar - dat heb ik bij Verstappen niet gezien."

Ook Karin stemt op Van der Poel. "Hij was zowel op asfalt, keien, aarde, zand en hout de beste", doelend op de uiteenlopende ondergronden waarop wielrenners en veldrijders hun wedstrijden afwerken. "En dat op verschillende fietsen in diverse weersomstandigheden."

Esther vindt dat de titel naar Lavreysen moet gaan. "Het is hem gegund. Ook hij werkt hard, maar hij krijgt minder aandacht dan de andere twee."

Marcel vindt juist dat Verstappen gekozen moet worden. "Buiten Europa kent niemand Van der Poel of Lavreysen. Max heeft het afgelopen jaar iets gepresteerd wat waarschijnlijk nooit meer geëvenaard gaat worden. Hij is van het niveau Muhammad Ali, Lionel Messi en Michael Jordan."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie