Sport

35 jaar na het Heizeldrama: 'Het raakt mij elke keer weer'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 35 jaar na het Heizeldrama: 'Het raakt mij elke keer weer'

35 jaar geleden vond één van de grootste voetbalrampen plaats. Tijdens de Europa Cup 1 finale tussen Juventus en Liverpool in het Heizelstadion in Brussel, breken Liverpool-hooligans uit de hekken en vallen andere supporters aan. "Die mensen gaan allemaal dood, dat zag ik direct", zegt Willy Berends in Bureau Sport.

35 jaar na het Heizeldrama

Willy Berends was 20 jaar en verkocht met vrienden zelfgedrukte vaantjes voor grote Europacupwedstrijden. De cultuurbewaker van FC Twente wist een kaartje te bemachtigen en zat in het vak waar het drama zich voltrok.

"Wat een neutraal vak zou zijn, was in de praktijk gevuld met Italianen die op de bonnefooi naar Brussel waren gekomen", vertelt Berends. Hij stond tussen families, "mensen die nooit in een stadion kwamen, dat kon je aan alles merken".

'Ze wilden het vak uit'

In het vak naast hen zongen en schreeuwden Liverpool-hooligans. "Er zaten drie dikke hekken tussen, en er werd af en toe wel op het hek geramd, maar de helft van het vak werd er niet warm of koud van, want dat gebeurde elke wedstrijd wel." Voor de mensen die nooit naar een stadion kwamen was het anders, volgens Berends. "Die werden bang, die wilden het vak uit. En die konden er niet regulier uit, dat hadden ze afgesloten."

Eerder die dag waren er rellen in Brussel geweest tussen de twee supportersgroepen. Toen die leidden tot vechtpartijen in het stadion, kreeg de politie (die niet op volle sterkte aanwezig was) de situatie nauwelijks onder controle. Fans wilden vluchten maar probeerden dat op een plek waar geen uitgang was.

Berends: "Toen begonnen ze te proberen om over het hek te klimmen, toen het hek er nog opzat. Ze werden er genadeloos afgeknuppeld. Dan voel je gewoon dat het niet goed meer gaat."

'Die komen daar nooit meer uit'

Op een gegeven moment klom Berends ook over het hek, "omdat het niet anders kon, want ik wou er ook uit. Ik dacht, ik moet hier niet in mijn eentje staan als het hek eruit gaat." Dus liep hij naar beneden, richting het veld, "maar ik ben wel echt over de mensen geklommen."

Eenmaal beneden zag Berends het drama dat zich op de tribune voltrok: "Ik draaide mij om en zag de muur van mensen die daar op mekaar gestapeld liggen. Toen zag ik pas van, die mensen gaan allemaal dood, dat zag ik direct. Die komen daar nooit meer uit."

'Het waren dramatische momenten'

"Het raakt mij elke keer weer", zegt Berends. "Deze mensen gingen letterlijk dood voor je ogen. Ze strekten hun hand uit en soms pakte je die en probeerde je aan iemand te trekken. Maar dat zat helemaal vast: je had ze nog beter uit beton kunnen trekken dan dit. Dat wisten die mensen zelf ook, het waren echt dramatische momenten."

Er vielen 39 doden, vooral Italianen, en er raakten 400 mensen gewond. De finale werd uiteindelijk wel gespeeld. Juventus won met 1-0 door een doelpunt van Michel Platini. Diezelfde Platini werd later voorzitter van de UEFA, maar over het drama praat hij nooit.

35 jaar na het Heizeldrama

Ster advertentie
Ster advertentie