Sport
NOS

Ajax beleeft slechtste seizoenstart sinds 1964: 'Dat seizoen werden ze dertiende'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax beleeft slechtste seizoenstart sinds 1964: 'Dat seizoen werden ze dertiende'

Ajax beleeft de slechtste seizoenstart sinds 1964, het jaar waarin Johan Cruijff zijn debuut maakte. De cijfers liegen niet: vier wedstrijden, vijf punten, een twaalfde plaats op de ranglijst. "Je vraagt je af of er nu een soort Johan Cruijff in de jeugdopleiding rondloopt."

Video niet beschikbaar

In NOS Langs de Lijn bespreken studio-analisten Bart Frouws en Andries Jonker, bondscoach van de Oranjevrouwen, de ontwikkelingen in de eredivisie. Hoe komt Ajax uit de voortdurende impasse? De ploeg verloor zondagmiddag met 3-1 van FC Twente.

In Enschede stond Ajax al na elf minuten op een 2-0 achterstand. De laatste keer dat de Amsterdammers zo vroeg in een wedstrijd twee doelpunten incasseerden, was in 2008. SC Heerenveen kwam toen binnen acht minuten op een 2-0 voorsprong.

Frouws noemt het opvallend dat FC Twente vaker dan Ajax de bal had in de eerste vijftien minuten van de wedstrijd. Een misleidende statistiek, vindt Jonker. "Als je vindt dat Ajax ondersteboven wordt gespeeld, dan denk je dat ze alleen maar verdedigen. Dat was niet zo." Ondersteboven gecounterd dan, vraagt Borst? "Dat is beter uitgedrukt."

Aanwinst Sutalo stelt teleur

Welke spelers daar verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden, is moeilijk te zeggen. Eén naam springt eruit. "Als je kijkt naar de gewonnen duels: Josip Sutalo heeft er één gewonnen in de hele wedstrijd", zegt Frouws. "Dat vind ik een opvallende naam. Zeker omdat je ook hoort dat hij een van de dragende krachten moet zijn en dat Steijn daarop vertrouwt."

Een twaalfde plek na vier wedstrijden. Het is Ajax’ slechtste seizoenstart sinds het seizoen 1964/’65, becijfert Frouws. "Dat seizoen werd Ajax dertiende, de slechtste prestatie in de hele clubhistorie. Een paar maanden later debuteerde Johan Cruijff. Toen kwam het uiteindelijk wel weer goed." Grappend: "Je vraagt je af of er nu een soort Johan Cruijff in de jeugdopleiding rondloopt, hè."

De teller staat nu, midden september, op vijf punten. Om dat in perspectief te plaatsen: "Dat was vorig jaar ook bij FC Groningen. Die eindigden uiteindelijk als achttiende en spelen nu in de Keuken Kampioen Divisie. Dat gaat Ajax natuurlijk niet gebeuren, maar om even aan te geven hoe slecht deze start is."

FC Twente-middenvelder Sem Steijn, zoon van Maurice, gaf na de wedstrijd aan dat hij het moeilijk vindt om te zien hoe zijn vader worstelt bij Ajax. Borst: "Dit wordt een Shakespeariaans drama, dat kan niet anders, denk ik."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie