Sport
EO

Is Messi nu écht de GOAT? 'Nee, Maradona was beter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Messi nu écht de GOAT? 'Nee, Maradona was beter'

Onder aanvoering van Lionel Messi werd Argentinië afgelopen zondag wereldkampioen. De topvoetballer scoorde liefst twee keer in de finale: de kroon op zijn indrukwekkende carrière. Is hij met de lang gekoesterde wereldcup op zak nu écht de 'Greatest Of All Time'? Voetbalcommentator Sierd de Vos vindt van wel. Zijn leermeester Theo Reitsma kijkt daar anders naar: "Maradona was veel avontuurlijker", zegt hij in Dit is de Dag.

Is Messi na het behalen van de wereldcup de allerbeste voetballer ooit?

Voor De Vos is het klip en klaar: Messi is de beste voetballer ooit, zonder twijfel. "Wijlen Cruijff heeft het beste uitgelegd waarom. Zijn fysiek is zo gebouwd dat hij twee, drie bewegingen kan maken terwijl wij normale mensen maar één beweging kunnen maken. Dan ben je ‘m kwijt."

Dat zag je ook in de halve finale tegen Kroatië tijdens het WK, zegt De Vos. "Je kon het zien in de passeeractie tegen Gvardiol van Kroatische zijde. Die is een meter langer bij wijze van spreken, en die moest hem echt laten gaan."

'Maradona avontuurlijker'

Reitsma, die ooit bij Studio Sport de leermeester van De Vos was, kijkt daar anders naar. Hij ziet in topvoetballer Diego Armando Maradona toch echt de grootste ooit. "Ik durf het nauwelijks te zeggen, want op het ogenblik is de indruk dat inderdaad Messi de beste is. Maar ja, ik heb Maradona gezien. Dus ik houd het toch op hem."

Dat komt vooral omdat Maradona avontuurlijker was, vindt De Vos. "Het hele leven van Maradona is wat avontuurlijker dan dat van Messi, dus dat komt er ook bij. Het is ook een beetje eigenbelang dat ik zeg: ik heb Maradona gezien, die heeft mijn werk zoveel gemakkelijker gemaakt."

"In gedachten zie ik Maradona nog altijd die wedstrijd tegen Engeland spelen, op het WK in 1986", blikt hij terug. "Daar komt hij van zijn eigen helft, rent tot aan de andere kant en dan valt iedereen om. Dan heb ik het nog niet eens over die ‘handsbal’ waarmee hij scoorde. Bovendien heeft hij Napels groot gemaakt."

Overwinningen van Messi

De Vos verweert zich met de opsomming van alle overwinningen van Messi, waaronder de winst op de Olympische Spelen, de Champions League en de Copa América van vorig jaar. "Ook was het voetbal van de jaren ’70 en ’80 twee keer zo langzaam als nu, dat van Maradona één keer zo langzaam. Er is nu meer tempo in de wedstrijd."

Uiteindelijk gaat het om de belangrijkste wedstrijd, vindt Reitsma. "Dat is de finale van een wereldkampioenschap. Alle overwinningen die De Vos opsomt zijn waar, maar eens in de vier jaar is er WK Voetbal." Daar heeft Maradona zich vaker bewezen volgens Reitsma.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie