Sport
NOS

Oranje met ruime zege op Australië naar WK

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje met ruime zege op Australië naar WK

De Nederlandse voetbalsters reizen met het nodige vertrouwen naar Frankrijk voor het WK. In de enige oefeninterland in aanloop naar dat toernooi won Oranje met 3-0 van Australië.

Shanice van de Sanden (twee) en Vivianne Miedema kwamen in Eindhoven tot scoren. In het stadion van PSV waren 30.640 toeschouwers aanwezig. Dat is een record voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland.

Nederland kwam in de 'uitzwaaiwedstrijd' moeizaam op gang. Linksback Kika van Es raakte al in de vijfde minuut geblesseerd aan haar onderarm. Ze verliet huilend het veld, keerde nog wel even terug met een verband om haar gekwetste pols, maar moest zich in de twaalfde minuut alsnog laten vervangen door Merel van Dongen. Van Es reageerde geëmotioneerd op haar wissel, alsof ze leek te denken dat het WK voor haar geen optie meer zou zijn.

Uitgelaten stemming

Australië, de nummer zes van de wereldranglijst, was in de eerste helft zeker niet de mindere van Oranje, de nummer acht van de FIFA-ranking. Met het nodige geluk bleef keepster Sari van Veenendaal overeind. Op slag van rust opende Van de Sanden met een kopbal de score. Na de pauze was Nederland duidelijk de betere ploeg. Een fraaie treffer van Miedema, die zich knap vrijspeelde, en een doeltreffend schot van Van de Sanden zorgden voor een uitgelaten stemming in het volle PSV-stadion.

Nieuw-Zeeland is op 11 juni de eerste tegenstander van Oranje op het WK. Die ploeg verraste vandaag door Engeland met 1-0 te verslaan in een oefenwedstrijd. De Britse vrouwenploeg eindigde bij het WK in 2015 als derde. Op het wereldkampioenschap in Frankrijk speelt Oranje in de groepsfase ook tegen Kameroen (15 juni in Valenciennes) en Canada (20 juni in Reims).

Shanice van de Sanden maakte er twee

Ster advertentie
Ster advertentie