Sport
NOS

De Jong winnaar eerste dag EK allround, Nuis gediskwalificeerd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Jong winnaar eerste dag EK allround, Nuis gediskwalificeerd

In een zonnig Collalbo, Italië, is schaatsster Antoinette de Jong goed van start gegaan op de EK allround. Ondanks de verraderlijke wind die over de buitenbaan waaide, won De Jong op de 500 én 3000 meter. Na de eerste dag van het EK sprint voor de mannen passeerde Kjeld Nuis op de valreep Kai Verbij in het klassement, maar hij werd gediskwalificeerd.

Op de 500 meter zette Antoinette de Jong een goede tijd neer (39,19 seconden), terwijl ze op de 3 kilometer domineerde met 4:08.07 minuten. De nummer twee, Martina Sáblíková, reed in eerste instantie een sterke rit, maar met een knappe laatste ronde wist De Jong onder de tijd van Sáblíková te duiken. "Om Sáblíková te verslaan op een open ijsbaan, wat eigenlijk een beetje haar terrein is, dat voelt dat wel heel fijn." zegt een De Jong tegenover de NOS.

Emotionele Wüst

Ireen Wüst had een mindere rit op de 500 meter goed te maken op de 3000 meter. Ze startte snel, maar zakte uiteindelijk ver weg en eindigde op de zevende plaats. Na de 500 meter liet Wüst aan de NOS al weten dat de rit haar niet makkelijk viel. "Het was wel iets lastiger dan ik aanvankelijk dacht. Je probeert de hele tijd de knop om te zetten. Ik rij als eerbetoon aan Paulien (van Deutekom, red.) en dat doe ik zo goed mogelijk, maar dat is best pittig."

Het verdriet van Ireen Wüst

Nuis gediskwalificeerd

Op de EK sprint voor de mannen eindigde Kai Verbij als eerste op de 500 én de 1000 meter. Kjeld Nuis leek oorspronkelijk met de snelste rit van de dag de eerste plaats in het klassement over te nemen, maar werd niet lang na de laatste rit gediskwalificeerd. In de eerste bocht zou hij een blokje aangetikt hebben, wat tegen de regels is.

Thomas Krol, de derde Nederlander op de EK sprint, beleefde ook geen gelukkige dag. Na de twaalfde plaats op de 500, viel Krol op de 1000 meter. De olympisch én wereldkampioen sprint, Harvard Lorenzen uit Noorwegen, reed slechts de vierde tijd op de 500 meter, normaal gesproken zijn favoriete afstand. Op de 1000 meter eindige Lorenzen als derde.

Zaterdag rijden de vrouwen de 1500 meter en 5 kilometer, terwijl de mannen zich opmaken voor een tweede poging op de 500 en 1000 meter.

Ster advertentie
Ster advertentie