Sport
NOS

'PSV heeft nu elf duels op rij minimaal drie keer gescoord, nog nooit gebeurd in eredivisie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV heeft nu elf duels op rij minimaal drie keer gescoord, nog nooit gebeurd in eredivisie'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Deze week: de 4-0 zege van PSV op PEC Zwolle en Feyenoord dat de topper tegen AZ met 1-0 won.

"Het begint een beetje als een afvalrace te voelen", zegt data-analist Frouws in de studio van NOS Langs de Lijn. "Er zijn nog maar drie ploegen over die ook zo'n perfecte score hadden na twaalf wedstrijden - waaronder PSV zelf twee keer." Wint PSV het eerstvolgende duel na de interlandperiode, het lastige uitduel met FC Twente, dan blijven er nog twee teams over op het lijstje, die eindigt bij de recordreeks van - inderdaad - PSV. "Die wonnen ooit de eerste zeventien wedstrijden, dus trainer Peter Bosz moet nog een paar weken dit trucje herhalen."

Record met glans?

Frouws verwacht dat PSV het de komende maanden voor de winterstop lastig gaat krijgen, met onder meer Twente-uit, Feyenoord-uit en AZ-uit. "Als ze het record halen, is het er eentje met veel glans." Een beetje glans heeft de zegereeks van twaalf wedstrijden nu trouwens ook al, vervolgt de data-analist. "Ze hebben nu elf wedstrijden op rij minimaal drie doelpunten gemaakt, dat is nog nooit een ploeg gelukt in de eredivisie."

Het valt Frouws op dat PSV veel verschillende scorende spelers heeft. "Vandaag tegen PEC Zwolle: 4-0 en vier verschillende doelpuntenmakers. Vorige week tegen Heracles, met 0-6 opgerold: zes verschillende doelpuntenmakers. In twaalf wedstrijden hebben ze nu 45 goals gemaakt, in slechts drie van die potjes was er iemand die meer dan één keer scoorde." De doelpuntenproductie is "aardig verdeeld", zegt Frouws met gevoel voor understatement.

'Laat Til lekker in de basis beginnen'

De verrassing van het seizoen is middenvelder Guus Til. Zelf zegt de 25-jarige middenvelder dat hij het gevoel heeft zich steeds beter te ontwikkelen. Wat zeggen de cijfers? Frouws: "Hij heeft al drie assists gegeven. In zijn beste jaar in de eredivisie gaf hij er vier, dat was in zijn slotjaar bij AZ. Als je kijkt naar het aantal kansen dat hij per wedstrijd creëert: dat is nog nooit zo hoog geweest als dit seizoen."

Quote

Als je de cijfers ziet, moet je Til gewoon lekker in de basis laten beginnen

Bart Frouws over PSV-middenvelder Guus Til, die meestal genoegen moet nemen met een rol als invaller

Dat terwijl Til eerder juist wilde vertrekken uit Eindhoven. Hij fungeert ook dit seizoen vooral als invaller, maar hij komt volgens Frouws beter tot zijn recht als basisspeler."In de laatste vijf eredivisiewedstrijden die hij in de basis begon, heeft hij steeds gescoord en drie assists gegeven. Als invaller heeft twee uur en drie kwartier gespeeld, dat leverde slechts één goal op. Als je de cijfers ziet, moet je 'm gewoon lekker in de basis laten beginnen."

Schouten stille kracht bij PSV

De stille kracht bij de huidige koploper van de eredivisie, is middenvelder Jerdy Schouten (26). Kijkend naar het opzetten van een aanval, overlegt Schouten de beste statistieken van de eredivisie. "Dat is een rol die niet zo snel opvalt. Als je de samenvatting kijkt, zit zijn pass er soms net niet in. Maar als je de hele wedstrijd kijken je hebt de mogelijkheid om terug te spoelen, dan zie je pas hoe goed hij is." Het leverde Schouten een oproep voor Oranje op, voor het eerst in bijna anderhalf jaar.

Frouws kijkt ook naar landskampioen Feyenoord, dat zondagmiddag in eigen huis de topper tegen AZ met 1-0 won. Quinten Timer maakte het winnende doelpunt met een prachtig afstandsschot. Het is voor de 22-jarige middenvelder een jaar vol persoonlijke records, vertelt Frouws. "Hij heeft dit jaar drie doelpunten gemaakt, dit seizoen vijf assists gegeven en hij is dit seizoen de speler met de meeste gecreëerde kansen uit open spel."

'Nul schoten van Giménez, best uniek'

Waar Timber in positieve zin opviel bij Feyenoord, viel het Frouws juist op dat spits Santiago Giménez weinig inbracht tegen AZ. "Niet eens een schot, dat is in de eredivisie redelijk uniek. Het is pas één keer gebeurd dat hij in de basis stond en het veld verliet zonder te hebben geschoten. Dat was vorig jaar oktober, nota bene in de uitwedstrijd tegen AZ. En vandaag dus weer."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie