Sport
NOS

Van der Poel imponeert ook op WK allround en ziet Roest instorten

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Poel imponeert ook op WK allround en ziet Roest instorten

Nils van der Poel heeft dankzij een sensationele 10 kilometer het WK allround in Hamar gewonnen. De Zweedse olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer reed zondag op de slotafstand een baanrecord in het Vikingskipet. Patrick Roest had voor de 10 kilometer een voorsprong van 21 seconden op Van der Poel, maar stortte op jacht naar de wereldtitel in en moest genoegen nemen met zilver.

Roest was eerder op de dag in een rechtstreeks duel met Van der Poel op de 1500 meter nog te sterk voor de Zweed. Op die afstand werd de Nederlander tweede achter Bart Swings. Van der Poel balde na zijn tiende plek op de 1500 meter al zijn vuist en liet blijken voor de 10 kilometer goede hoop te hebben om het verschil met Roest goed te maken.

Met een nieuw baanrecord in Hamar (12.41.56), zo'n negen seconden sneller dan het record van Sven Kramer uit 2009, reed Van der Poel tegenstander Swings bijna op een ronde achterstand. Roest startte na Van der Poel, maar bleek al snel niet in staat om zijn voorsprong te verdedigen.

Afscheidstournee

De Nederlander verloor 44 seconden op de olympisch kampioen en eindigde moegestreden als vijfde op de 10 kilometer. Roest wist zich nog te verzekeren van de tweede plek in het algemeen klassement en behaalde zilver. In 2018, 2019 en 2020 werd Roest wereldkampioen op het WK allround.

Van der Poel is de eerste Zweedse kampioen op het WK allround sinds 1973. In Heerenveen staat hij volgend weekend voor het laatst op de schaatsbaan tijdens de World Cup-finale. Van der Poel bevestigde na de winst van het WK allround dat hij na volgende week stopt als schaatser.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie